ЛИТУРГИЈУ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ДРЕНУ

ЛИТУРГИЈУ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ДРЕНУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован  је у среду друге недеље Часног поста, 04. марта 2015. године, служио Литургију Пређеосвећених Дарова, у храму Светог великомученика Георгија, у месту Дрен надомак Лазаревца.

Непосредно пред свету Литургију свештенство Колубарско-посавског намесништва исповедио је игуман манастира Саринац, отац Онуфрије, који је након тога саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану, заједно са свештенством овог намесништва.

Литургијском сабрању присуствовао је велики број верних, а нарочито деце. Већина њих се причестила, што сведочи о правилном разумевању и учествовању верника у Светој Литургији. И ове године је Преосвећени Владика окупљене подсетио на смисао и суштину поста као и значај нашег активног учествовања у светој Литургији пре свега кроз свету тајну Причешћа. За сусрет са Богом  кроз Свето Причешће се морамо ваљано припремити. То чинимо када имамо осећаја за другог човека, када га не осуђујемо, већ испитујемо и осуђујемо сами себе. Само на овакав начин причешћујући се, ми се сусрећемо са Господом. Владика је нарочито нагласио важност духовне димензије поста. Без молитве, без борбе против зла у себи, без смирења, пост је бесмислено изнуравање тела. А прави пост није изнуравање тела већ изнуравање својих страсти и својих лоших навика, спирање лоших мисли, речи и дела. Такође, наглашена је важност читања и проучавања Светог Писма, али и његово исправно разумевање.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По већ устаљеном обичају, после Свете Литургије прочитан је овогодишњи темат. Ове године темат је припремао парох четврти лазаревачки, протонамесник Влада Димитријевић, на тему „Света Тајна Евхаристије у Јеванђељу од Јована“. Након читања реферата уследила је квалитетна дискусија о ономе што је у реферату речено. У дискусији су активно учествовали сви присутни свештеници. Труд свештеника Владе Димитријевића, као и сам ток дискутовања, похваљен је од Архијереја.

Ово вишеструко корисно, едукативно и духовно сабрање завршено је очинском поуком нашег Владике и трпезом љубави коју је припремило свештенство колубарско-посавског намесништва, предвођено домаћином, парохом дрењанским, јерејем Бојаном Чоловићем.