ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА ДР ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА ДР ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА У АРАНЂЕЛОВЦУУ организацији Црквене Општине аранђеловачке и Народне библиотеке “Свети Сава” из Аранђеловца, у уторак 8. јула 2014. године, професор др Владета Јеротић одржао је предавање на тему: “Човек у времену кризе”.

Вест да ће у граду под Букуљом гостовати наш уважени академик и хришћански психотерапеут, одјекнула је много јаче него што су многи очекивали. Црквене сала храма св. апостола Петра и Павла, са две стотине постављених столица, била је више него мала да прими све оне који су дошли да виде и слушају професора Јеротића. У договору са њим, за десетак минута плато испред петропавловске цркве је претворен у својеврсан амфитеатар, са преко четири стотине пажљивих слушалаца.

Почевши од тога шта је човек и Његошевом одговору на то питање, па кроз дефинисања кризе и криза, али и њиховог решавања и превазилажења, овај “млади старац” је, на њему својствен начин, скоро два сата држао пуну пажњу својих слушалаца. Од многих цитата и сликовитих појашњења, посебно треба истаћи две дубоке поуке о смислу живота и томе шта нам је свима потребно: прва је да су за сваки успех и напредак у животу потребне три ствари: Божија милост, добра генетика и лични труд; а друга поука се огледа у јеврејској изреци која каже: “ако не будемо бољи, бићемо гори”, тј. о неопходност промене у човеку, и то промене на боље, што бива правом вером и чистом љубављу.

јереј Александар Миловановић