ЕПИСКОП ЈОВАН ОСВЕТИО ХРАМ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЂУРИСЕЛУ

ЕПИСКОП ЈОВАН ОСВЕТИО ХРАМ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЂУРИСЕЛУУ суботу 31. маја 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Г. Јован осветио је новоподигнути храм Вазнесења Господњег у Ђуриселу.

Давне 1995. године освештани су темељи ове светиње од стране блаженопочившег епископа шумадијског др Саве, који је том приликом подстакао народ на ово богоугодно дело.

На изградњи храма радили су мештани Голочела, Драгобраће и Ђурисела, помажући према својим могућностима колико је ко могао и на тај начин уграђујући себе и своје домове у дом свих – храм Божији. Окупљени око својих свештеника: почившег протојереја Јевте Сокића, пензионисаног протојереја – ставрофора Спасоја Јанковића, презвитера Милана Малинића и презвитера Милана Живановића започето дело доживело је свој процват.

Обраћајући се народу, Епископ Јован је подсетио на смисао освећења храма истакавши да од данас имамо још једног заштитника пред Богом кога треба да призивамо у молитвама, а то је Свети Великомученик Косовски Кнез Лазар чији је део моштију положен у часни престо. Након освећења храма служена је Света Литургија, где је епископ шумадијски произвео надлежног свештеника Милана Живановића у чин протопрезвитера, подстичући га да неуморно ради на њиви Господњој.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Након Литургије изведен је културно-уметнички програм посвећен прадедама и дедама парохијана ове парохије који су живот свој положили за Крст часни и Слободу златну знајући да се и они радују данашњем дану у близини Божијој.

На крају програма Епископу, свештенству и верном народу обратио се надлежни свештеник протопрезвитер Милан Живановић заблагодаривши прво Богу на помоћи, а затим Епископу на благослову и молитвама које су биле подстрекач дела наших да дођемо до овог дана. Благодарност је упућена и браћи свештеницима, што су били увек спремни да помогну око свега, а нарочита захвалност упућена је народу ове парохије који је у веома тешком времену смогао снаге да се дело у славу Божију заврши и вечно сја.

Радост овог дана настављена је трпезом љубави која је спремљена несебичном љубављу свих парохијана и свих доброчинитеља цркве Вазнесења Господњег у Ђуриселу.

јереј Срђан П. Тешић