ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА ОПЛЕНАЧКОГ НАМЕСНИШТВАПоводом исповести свештенства опленачког намесништва, 04. априла 2014. године Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Господин Јован је служио Свету Литургију Пређеосвећених Дарова у Храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи. Пре Свете Литургије Пређеосвећених Дарова Свештенство је исповедио игуман манастира Јошанице јеромонах Јевтимије.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, игуман манастира Јошанице, јеромонах Јевтимије, са свештенством и ђаконима Епархије шумадијске.

Свету Литургију су певале монахиње манастира Никоља са диригентом хора „Опленац“, Маријом Ракоњац.

Светој Литургији је присуствовао и причестио се велики број деце из средње и основне школе које се налазе у Тополи.

Обративши се присутним верницима Епископ је истакао да се ми хришћани спасавамо кроз Цркву и Литургију. У Црви се стиче живот будућег века. Овде у свету смо пролазни, а Царство Небеско је наша вечна домовина. Све што Господ чини, чини ради нас и нашег спасења. Васкрсење чека све нас, где ћемо се наслађивати красотом Божијом, и гледати Бога лицем у лице. Није довољно саамо говорити о вери, већ је потребно живети по вери. Није довољно ни знати, а љубави немати, јер знање надима, а љубав изграђује, како каже Свети апостол Павле. Морамо завирити у себе и своје срце, јер Господ жели чисто срце, морамо стражити над собом, јер само тако можемо сачувати веру, а ако то не чинимо у срце ће ући нешто друго које ће га одвојити од Бога.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

После одслужене Свете Литургије у црквеној сали је протонамесник Бранимир Товиловић, парох наталиначки, прочитао реферат на тему „Истина Божија и лаж тоталитарног секуларизма“, након чега је уследила плодна дискусија и поука Епископа упућена својим свештеницима.

Остоја Пешић, ђакон