МОНАШЕЊЕ У ЕПАРХИЈИ ЖИЧКОЈ

МОНАШЕЊЕ У ЕПАРХИЈИ ЖИЧКОЈУ петак 30. августа 13. године, на дан кад наша Света Црква богослужбено прославља Свете мученике Патрокла и Мирона, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Чувар трона Епархије жичке Господин Јован, посетио је Свету обитељ посвећену Успенију Мајке Божије под Кабларом, ктиторски манастир Светог владике Николаја.

Том приликом замонашио је у чин мале схиме искушеницу Стојку, давши јој име Олимпијада, по Светој Олимпијади, ученици Светог Јована Хризостома. Чину монашења пруисуствовао је велики број монаштва жичке Епархије као и свештенства Епархије шумадијске, усрдно се молећи за новопострижену сестру нашу Олимпијаду.

Епископ Јован је својом беседом поучио сестринство ове Свете обитељи о улози монаштва у спасењу света а и све нас подсетио на значај послушања, не само у манастиру већ и у животу свакога од нас. Јер ко нема послушности не може се ни спасити.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

После овог светог чина уследила је трпеза љубави коју је припремила игуманија Наума са сестринством ове Свете обитељи. Владика Јован се дуго задржао у обитељи овој поучавајући поверено му стадо Божије искрено се радујући што је Црква Божија постала богатија за још једну душу монашку.

презвитер Владе Г. Капларевић