ВАЗНЕСЕЊСКА РАДОСТ У СЕЛУ КАМЕНИЦА

ВАЗНЕСЕЊСКА РАДОСТ У СЕЛУ КАМЕНИЦАНа празник Вазнесења Господа нашега Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован извршио је освећење звона у парохији липовачкој у селу Каменица. На овај празник село Каменица прославља сеоску славу, и захваљујући љубави и пожртвовању породице господина Радише и његовог сина Миомира Пљакића и градоначелника града Крагујевца господина Верољуба Стевановића организован је велики наародни сабор, који је окупио близу хиљаду житеља овог места и околине.

Повод за овај свенародни и духовни скуп била је сведочанство вере господина Миомира Пљакића да из недара мајке земље открије остатке светиње, која је шест векова од свог страдања чекала своје вазнесење. Уз помоћ градоначелника града Крагујевца приређен је величанствен дочек Његовог Преосвештенства епископа шумадијског и администратора жичког Јована. Литија којом је народ дочекао свог Епископа била је невиђен призор у шумадијском крају. Као у давна српска времена, литија састављена од двадесет чеза и двоколица, предвођена коњаницима српских сељака у народним ношњама, уз народну песму и духовну радост довезло је свог Епископа до светиње.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Епископ је, уз саслуживање двадесет свештеника шумадијске и жичке епархије осветио звона, прочитао литијске молитве и дивном беседом поучио народ.

У беседи епископ Јован је захвалио породици Пљакић на љубави, труду и залагању да ова светиња поново угледа светлости дана. Захвалио је и градоначелнику града Крагујевца господину Верољубу Стевановићу на свесрдној помоћи око организовања овог сабора и позвао верни народ, да у хришћанској љубави, а у складу са својим могућностима свако себе узида у овај храм, како би дочекали његову коначну обнову и Богослужбену употребу.

После молитве, захваљујући КУД-у Абрашевић, приређен је прикладан културни програм, а по завршетку истог трпеза љубави за сав окупљени народ.

Вазнесењски празником и молитвом Вазнета је и свест и жеља свих окупљених за обнову храма и пројављено је на делу Јединство Цркве око једног Пастира.

Парох липовачки, јереј Владимир Воштић