ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

Dimitrije - KragujevacНаша помесма Црква, а са њом заједно и цела Васељенска Црква прославила је 8. новембра 2007. године, празник Св. великомученика Димитрија Мироточивог – светитеља који је својом мученичком смрћу посведочио веру у Христа, неустрашивог војника Христовог и најпоштованијег светитеља града Тесалоники – Солуна (где се у истоименој Цркви и чувају његове нетљене мироточиве мошти).

Црква Божија у Крагујевцу са својим претстојатељем архијерејем Јованом епископом шумадијским, презвитерима и ђаконима, окупљена на молитву у цркви посвећеној Св. Димитрију, која се налази у насељима Вашариште и Сушица, служењем празничног бденија отпочела је прославу овог великог светитеља. 

Празнично бденије служио је сам епископ Јован, претстојатељ Цркве у Крагујевцу, са свештеницима: протојерејем Зораном Крстићем, протојерејем Драгославом Степковићем, протојерејем Миланом Боротом и протојерејем Заријем Божовићем, и ђаконима: Небојшом Јаковљевићем и Остојом Пешићем. Прелепим појањем, свечано бденије су увеличали и улепшали ученици богословије Св. Јована Златоустог, као и помагањем у олтару приликом богослужења и несебичним залагањем на организацији прославе.

Молитвено сабрање завршено је обраћањем епископа верном народу. Епископ Јован је, најпре, заблагодарио Богу што смо приведени из небића у биће – постојање, што смо чланови Цркве и удови Тела самог Господа нашег Исуса Христа који је живот наш, што смо живи пред Богом, и што као Црква можемо, тј. што нас је Он оспособио, да прослављамо, величамо и славимо свете који већ гледају красоту лица Божијег, и што нам је подарио таквог сведока непоколебљиве вере као што је Свети Димитрије. Честитајући празник, пожелео је свима мир Божији, мир међу хришћанима и мир у Цркви који нам је тако потребан.

Свечаност је настављена Литургијским сабрањем хришћана, јединством вере и љубави, али и јединством у Светом причешћу – „заједничкој Чаши“. Пригодну проповед је изговорио протојереј-ставрофор Драгослав Степковић, честитао празник и поздравио све сабране.

Неизмерну захвалност као Црква дугујемо, најпре, нашем ктитору брату Новици, затим, браћи и сестрама у Црквеном Одбору, као и свима који су се на било који начин потрудили око организације храмовне славе.

МАРАН АТА - ГОСПОДЕ ДОЂИ

Свештенство цркве Св. вмуч. Димитрија у Крагујевцу