ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ЛАЗАРЕВЦУ

LazarevacВеличанствени храм светог великомученика Димитрија у Лазаревцу је био премали да прими све оне који су желели да, на дан храмовне славе, узму учешћа у литургијском сабрању око свога епископа. Наиме Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован је, на дан храмовне славе Цркве у Лазаревцу, одслужио свету архијерејску Литургију уз саслуживање свештенства и монаштава шумадијске епархије и великог броја верних. Светој Литургији је присуствовао велики број деце и представника локалних институција, што сведочи добру комуникацилу локалне црквене заједнице са истим.

 

Честитајући славу преосвећени владика се помолио светом Димитрију, да као што је свој град Солун избавио од земљотреса, избави и нас од греха који у душама и животима нашим изазива земљотрес. Говорио је о светом јеванђељу које нас учи како треба да живимо по Богу, како да свој живот променимо, јер покајање пре свега подразумева промену начина живота, не живети живот за грех него за врлину и тако се удостојити имена хришћанског. Нарочито је истакао Божију заповест о љубави, новој љубави, небеској љубави која је у овом свету дошљак јер је од Бога, јер је то Божија, а не наша врлина у коју смо ми призвани да партиципирамо, о љубави без које нема ни Цркве ни државе ни породице, и без које ништа не може постојати у вечности. Преосвећени владика је посебно апострофирао потребу за честим причешћивањем, али и потребу за адекватном припремом. Кроз причешће се ми сусрећемо са Богом, кроз њега нам несместиви Бог постаје сместив у наше мало небо, непце, и због којег се света Литургија и служи. Света Литургија без причешћених је као човек без срца, нагласио је преосвећени. Владика нас је позвао да прихватимо ону слободу која подразумева слободу од греха, а не слободу за грех, слободу онтолошку, коју нам Бог и Црква даје, али и њено бреме које подразумева одговорност. Завршавајући своју поуку епископ нас је са љубављу и бригом упозорио да се клонимо оних који имају тенденцију да Цркву прилагоде себи, својим страстима и слабостима, које смо у Цркви призвани да преображавамо, а не да их као такве у Њој афирмишемо и оправдавамо.

Као резултат оваквог, већ вишегодишњег, обраћања својим епархиотима и оваквог пастирског рада нашег архијереја, и на овој светој Литургији се причестио великих број верних, како одраслих тако и деце.

На крају свете литургије, а после учињеног литијског опхода, преосвећени владика је пререзао славски колач који је припремио овогодишњи домаћин славе и угледни члан ове црквене заједнице, са својом породицом, Миле Цветковић.

Литургијско сабрање је настављено и продужено за трпезом љубави, коју је уготовило братсво храма са својим парохијанима.

јереј Жељко Ивковић