СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ РОМАН СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У РЕКОВЦУ

СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ РОМАН СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У РЕКОВЦУУ понедљак 29. августа када црква прославља нерукотворени лик Господа Исуса Христа, Св. Јевстатија другог Архиепископа српског, преподобног Романа Ђуниског и Преподобног Рафаила банатског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију уз саслужње свештенства и монаштва у храму Светог Романа у Рековцу.

Честитајући славу свештенству и верном народу Владика Јован је у проповеди истакао: ,,Нека је срећно ово наше данашње сабрање, нека Господ прими ваше молитве за које се данас будете молили, но молитва браћо и срестре тражи сконцентрисаност, тражи сабраност човекову, тражи да се његове расејане мисли саберу, и да из таквог сабраног ума и чистог срца упутимо молитву Господу... Свето јеванђеље нам говори да живимо и ходимо вером а не знањем, јер се велика знања стичу вером, жртвом и љубављу. Данашње јеванђеље нас позива на разумност, и говори нам да човек који жели да сазида кућу прво се прорачуна дали започето може завршити. Тако је и са нама, ако не станемо и не размислимо да треба целог себе да унесемо у литургију, а да све друго негативно треба да оставимо по страни изван храма, и ако то не учинимо, онда настаје хаос, настаје неред, и онда почињемо да се оправдавамо да нам је неко други крив... Зато све што чинимо да чинимо са разумевањем и не у своју славу него у славу Божију..."

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку литургије, опхода око храма и резања славског колача, Епископ шумадијски Господин Јован је за несебичан труд и свесрдно залагање у обнови храма Светог Романа, одликовао Господина Бранислава Митровића из Рековца Архијерејском граматом признања. Након тога уследио је културно уметнички програм и славска трпеза.