ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ Истинску радост литургијског сабрања окусили су верници при храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, где је на дан Светих мученика Мирона и Патрокла (30/17. августа) Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован са више свештеника и ђакона орашачког и колубарско-посавског намесништва.

Повод за долазак надлежног Епископа у град под Букуљом било је крштење мале Јелене, ћерке оца Александра Миловановића (једног од три пароха при поменутом храму) и његове супруге Милице. По древној хришћанској пракси Владика Јован је малу Јелену крстио у склопу Свете Литургије уз појање црквеног хора из Тополе а у присуству великог броја верника, као и рођака и пријатеља породице Миловановић.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Аранђеловцу

Након прочитаног Јеванђеља, Архипастир Цркве у Шумадији је у пригодној беседи истакао значај крштења као духовног рођења изразивши задовољство што је то учињено на Светој Литургији без које нема Цркве, односно Царства Небеског. Новокрштена Јелена треба у будућности да се уподоби Богу као икона Христова а то ће у потпуности успети ако сви ми око ње будемо иконе Христове.

По свршетку Свете Литургије, литургијско сабрање је настављено трпезом љубави у ресторану „Грб“ где се отац Александар са породицом показао као добар домаћин.

Милован Ранковић, јереј