ОСВЕШТАНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ ПОСВЕЋЕНЕ ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ

ImageХРАМ ЛЕЧИ ДУШУ

Крштење четворо деце запослених

У прелепом парку Опште болнице "Стефан Високи" освештени су темељи будуће цркве, посвећене знаменитом средњовековном српско владару и светитељу, чије име носи ова здравствена установа, а мошти му почивају у оближњем манастиру Копорин. У присуству великог броја медицинских радника и житеља Смедеревске Паланке и суседне Велике Плане, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика шумадијски Г. Јован, са свештенством Епархије.
 - Један храм је болница, у коју људи долазе да видају тела од разних слабости и болести, а овај храм крај чијих смо темеља служиће да ми, сви који у њега улазимо и који се у њему молимо, видамо душу своју и дух свој поручио је Владика Јован

 У част освештања темеља нове Цркве, обављено је крштење деце запослених у болници: дечака Душана, Михајла и Николе, и девојчице Мине. Идеја за изградњу храма потекла је од Наташе Милосављевић, представника за јавност Опште болнице "Стефан Високи", коју је подржао др Милан Бркић, директор установе, али и лекари, и остало особље. Посебно су се ангажовали др Живорад Јовановић, др Периша Јовановић и инж. Братислав Ђорђевић.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Наташа Мислосављевић наглашава да се храм гради донаторским средствима: пројекат је бесплатно урадио архитекта Мирко Талијан, грађевински материјал поклањају бројни Паланчани и Великоплањани, а радове изводи ГИТ "Милановић". Сагласност за изградњу православног храма посвећеног деспоту Стефану – дугачког 12, широког осам, а високог 11 метара – дали су и председник Општине Живко Петровић и Општинско веће Смедеревске Паланке.

З. Голубовић
Преузето из Вечерњих Новости – Понедељак, 8. август 2011.