“ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА” У НЕМЕНИКУЋАМА

“ДАНИ МИЛОВАНА ВИДАКОВИЋА” У НЕМЕНИКУЋАМАНа празник Св. апостола Петра и Павла, дан храмовне славе цркве у Неменикућама, одржана је, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована и културно-уметничка манифестација у част првог српског романописца Милована Видаковића који је рођен у Неменикућама.

Ова манифестација се одржава већ 15. година у организацији Библиотеке Града Београда, Библиотеке Сопот, Црквене Општине Неменикуће и Општине Сопот, и окупља многе познате личности културног и јавног живота.

У 16 часова помен Миловану Видаковићу служио је Епископ шумадијски Господин Јован у неменикућској цркви.Ове године програм је поздравном речју и благословом отворио Његово Преосвештенство Епископ Јован, под чијим се духовним старањем манифестација и одржава. Након Епископа присутнима се обратио и председник Општине Сопот Господин Живорад Милосављевић. На велико задовољство мноштва присутних,црквеном портом, а рекло би се и читавим Космајем, зачуо се умилни звук фруле у маестралном извођењу Боре Дугића.Ове године је установљена и књижевна награда “Мома Димић”, а уручена је књижевнику Михајлу Пантићу за прозно дело “Приче на путу”. Одломак из награђеног дела прочитао је глумац Аљоша Вучковић. Глумац Петар Краљ говорио је стихове Бране Петровића, а Аљоша Вучковић одломак из дела Св. Јустина Ћелијског “Срна у изгубљеном рају”. У завршном делу програма Културно-уметничка друштва из Сопота и Влашке извели су пригодан програм.

Након манифестације уследила је за све присутне братска трпеза љубави.