НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА ПРВОГ ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА У РАНИЛОВИЋУ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

НЕДЕЉА СВЕТИХ ОТАЦА ПРВОГ ВАСЕЉЕНСКОГ САБОРА У РАНИЛОВИЋУ КОД АРАНЂЕЛОВЦА У Недељу Светих Отаца Првог Васељенског сабора, Предстојатељ наше помесне Цркве, Епископ шумадијски Господин Јован посетио је село Раниловић надомак Аранђеловца, где је, у храму Светих апостола Вартоломеја и Варнаве служио Свету Архијерејску Литургију.

Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници Архијерејског намесништва орашачког, предвођени високопречасним оцем намесником Мићом Ћирковићем. Литургијско славље је увеличано најпре, освећењем иконостаса у раниловићком храму, а затим додељивањем напрсног крста које су примили протојереји Ранко Ђураш и Драгомир Кеџић.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Раниловићу - 1

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Раниловићу - 2

У беседи коју је изговорио двојици новоодликованих ставрофора, Владика Јован је рекао да су први крст примили крштењем, други рукоположењем, а трећи, ево, примају сада, да им увек буде подсетник на крст који носимо. Ово одликовање нека приме не као награду, већ као подстрек на будућа дела.

На Литургији је појао хор из Рајковца, а учествовао је велики број школске деце која су се причестила. Након „ломљења хлеба“, уследила је Трпеза љубави, коју је верни народ поделио са својим Епископом.

Ђакон Милош Ждралић