Чланци поређани по датуму: среда, 21 октобар 2015

ОДРЖАН ДЕСЕТИ САБОР ФРУЛАША У СОПОТУУ суботу 17. октобра 2015. године, Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у великој сали Центра за културу Сопот, одржан је десети сабор фрулаша.

Фрулашки сабор је одржан у организацији Црквене Општине сопотске и Центра за културу – Сопот, а покровитељ и овогодишњег фрулашког саборовања је Градска Општина Сопот.

ИЗДАВАЧКА УСТАНОВА "КАЛЕНИЋ" ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕУ име Издавачке установе "Каленић" Епархије шумадијске част нам је позвати Вас да посетите наш штанд на 60. Међународном сајму књига у Београду који ће се одржати од 25. октобра до 1. новембра 2015. године на Београдском сајму, улица Булевара Бојводе Мишића 14.

Наш штанд се налази у Хали 4 (последња хала у низу).

Радно време сајма: 10-21 сат

Цена улазнице: 250 динара

www.beogradskisajamknjiga.com

УЧЕНИЦИ ОШ “РАДОМИР ЛАЗИЋ” ИЗ АЗАЊЕ НА ВЕЛИКОМ ШКОЛСКОМ ЧАСУ“Било је то у једној земљи сељака...”

Ове речи наше песникиње Десанке Максимовић не одзвањају само данас, када се посебно сећамо тог крвавог 21. октобра 1941. године, већ ће одзвањати докле год буде српског народа и колективног сећања. Свети Новомученици Крагујевачки и данас су окупили више хиљада посетилаца и верног народа у Шумарицама. Међу њима се нашло и 45 ученика седмог и осмог разреда ОШ “Радомир Лазић” из Азање у пратњи директора школе Слађане Јелић, наставника историје Дамира С. Живковића и вероучитеља Бојана Стојадиновића.

ШУМАРИЦЕ - ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕПре седам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА, КРАГУЈЕВАЦБлагодарећи Богу и Светом Георгију одслужена је Света Тајна Јелеосвећења 18. октобра 2015. године у храму Светог Георгија у Шумарицама, баш на дан када се навршава годину дана од када се верни народ окупља у њему. На овај радосни догађај позвани су сви они који су оптерећени бременом болести, али и они који са својим народом деле бол и патњу и чије присуство ове патње чини лакшим. Они су овде као сведоци љубави и бриге Цркве и самога Господа. Пре свега мислим на наше свештенике, којих је било у великом броју и чије је присуство за нас било посебна утеха.
За ову тајну, коју не треба разумети као нешто што треба да доведе до чуда, верници су се припремили на различите начине. Неки покајањем, исповешћу, други молитвом и дугим пешачењем до храма, а сви у жељи да не пропусте прави смисао ове Свете Тајне.