Чланци поређани по датуму: среда, 06 март 2013

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве на својој седници 24. јануара 2013. године донео је ову одлуку:

С обзиром на одређене особености Типика Православне Цркве у 2013. години, умолити Високопреосвећену и Преосвећену господу епархијске архијереје Српске Православне Цркве да преко подручног им свештенства, обавесте верне:

  • да ће спомен на Прво и друго обретење главе светог Јована Крститеља, који ове године пада у суботу месопусну, 9. марта/24. фебруара, бити обележен у петак, 8. марта/23. фебруара (Велики типик, саставио протојереј В. Николајевић, 46а);
  • да ће спомен светих 40 мученика севастијских (Младенци), који пада у петак I седмице Часног поста, 22/9. марта, бити обележен у недељу сиропусну, 17/4. марта (Велики типик, саставио протојереј В. Николајевић, 46а); а
  • да ће празник Преноса моштију светог Николаја Жичког, који пада на Велики петак, 3. маја/20. априла, бити обележен у уторак Светле седмице, 7. маја/24. априла (с обзиром на то да спомен светог великомученика Георгија пада у Васкршњи понедељак).

ОБНОВЉЕНЕ ПРОСТОРИЈЕ И ИНТЕНЗИВИРАН РАД АРХИВА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕЊегова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 5. марта 2013. године обновљене просторије Архива Српске Православне Цркве у згради старог Богословског факултета (ул. Краља Петра I бр. 2). У разговору са директором Архива Српске Православне Цркве г. Радованом Пилиповићем Његова Светост је упознат са шестомесечним радом архивиста Српске Православне Цркве који раде на измештању, класификацији и систематизацији архивске грађе која се налази у звонику цркве Светог Марка у Београду.