Чланци поређани по датуму: петак, 02 децембар 2016

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј посетиће српску царску лавру манастир Хиландар где ће на дан манастирске славе Ваведења Пресвете Богородице служити Свету Архијерејску Литургију.

Патријарх Иринеј је у својству Патријарха српског већ посетио манастир Хиландар у октобру 2014. године, али и више пута за време свог епископства. Ипак, може се рећи да је овога пута посета од историјског значаја будући да је Патријарх Иринеј први поглавар Српске Православне Цркве који ће  на манастирску славу Ваведења Пресвете Богородице служити Свету Архијерејску Литургију Хиландару. У пратњи Свјатјејшег Патријарха српског биће Епископ шумадијски Г. Јован.

У манастиру Хиландар традиција је да један од епископа Српске цркве, најчешће члан Светог Синода,  учествује у сабрању поводом манастирске славе и тако представља духовну везу Српске Цркве и светог манастира Хиландара.

Из Задужбине манастира Хиландар поручују да су у Хиландару почаствовани доласком Српског Патријарха: "Манастир Хиландар има не само велику љубав него и одговорност према чувару Светосавског трона".

Шта је Истина, а шта неистина?
Истина се не може исказати речима.
Истина је оно како држимо Живот у себи.
Ујутру када Сунце сване, Оно обасја сва жива бића
И малог црва и великог човека.
Сваки онај који буде спреман да отвори своје очи,

Tу ће бити Светлост, спремна за њега да је види.

У четвртак 01. децембра 2016. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Саслуживали су му, Архијерејски намесник протојереј – ставрофор Саво Арсенијевић и професор крагујевачке богословије Св. Јован Златоусти јереј Владан Костадиновић.