Чланци поређани по датуму: понедељак, 17 фебруар 2014

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕСретење Господње – овај велики празник Цркве Христове, који је и дан државности Републике Србије, свечано је прослављен и ове 2014. године у историјском Орашцу, одакле је пре двеста десет година почело востајање српског народа и стварање српске државности.

Сретењска прослава је отпочела Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање свештенства Епархије шумадијске. Служби божијој присуствовао је и Престолонаследник Александар II Карађорђевић са супругом Катарином, Г. Владимир Божовић, државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије, председник Општине Аранђеловац Г. Бојан Радовић, као и мноштво народа.

ДАН РАДОСТИХрам Светог кнеза Лазара Косовског у Матарушкој Бањи, свечано је прославио празник Светих бесребреника Кира и Јована.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, уз саслужење великог броја свештенства и монаштва жичке епархије.

ЛИТУРГИЈСКИ КРШТЕЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ уторак 11. фебруара, на дан преноса моштију св. Игњатија Богоносца, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Пуноћа Архијерејског свештенослужења била је улепшана и св. тајном крштења, обављеном у склопу свете Евхаристије.

Црква Божија од данас је богатија за два новопросвећена члана, крштених рукама Владике шумадијског Г. Јована. У ризу светлују обучени су Јаков, син пароха јеловичког јереја Дејана и Јасмине Тодоровић, и Лука син ђакона Милоша и Мирјане Мијатовић.

ПОЧЕТАК ШКОЛЕ ИКОНОПИСА У ЛАЗАРЕВЦУУ петак, 14. фебруара 2014. године, после празничног бденија пред празник Сретења Господњег, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, са бладословом Епископа шумадијског и администратора жичког Господина Јована, почела је са радом школа иконописа.

Заинтересоване, који су се окупили у великом броју, поздравио је у име ЦО лазаревачке свештеник Влада Димитријевић. Не случајно почетак ове школе смештен је пред празник Сретења Господњег. Указујући на ову симболику свештеник Влада Димитријевић пожелео је свима да откривање тајни и умећа иконописа буде прилика за један нови и другачији сусрет и сретање са Богом. Полазницима школе пожелео је пуно успеха у даљем раду и подсетио их да је неговање талената које нам је Господ подарио наша обавеза и одговорност.

КОМПАНИЈА “DM DROGERIE MARKT” ПРУЖИЛА ПОДРШКУ ХУМАНИТАРНОЈ АКЦИЈИ ЦО АЕРОДРОМСКЕНа позив ЦО Аеродромске, да се придружи хуманитарној акцији за децу из Центра за развој услуга социјалне заштите – кнегиња Љубица, компанија “DM drogerie markt” се одазвала и на хришћански начин одговорила.