Чланци поређани по датуму: понедељак, 21 јануар 2013

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ У МЛАДЕНОВЦУТрадицонално Богојављенско пливање за Часни Крст одржано је седми пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Ове године су учестовала тридесет и три пливача међу којима су биле и две девојке. Младеновачки свештеници предвођени Архијерејским намесником јерејем Жељком Ивковићем одржали су пре пливања молебан, а потом је литија предвођена старешином братства „Вожд“ Дејаном Лазаревићем (покретачем и организатором догађаја) понела Часни Крст до места где се пливало. Пре пливања присутнима се у улози и костиму вожда Карађорђа обратио глумац Лепомир Ивковић.

KЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ПЕСНИКОМ И АКАДЕМИКОМ МАТИЈОМ БЕЋКОВИЋЕМ У ЛАЗАРЕВЦУ Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора Епархије жичке на празник Богојављења 19. јануара 2013. године гост лазаревачке цркве био је академик Матија Бећковић.

У препуној сали парохијског дома песник је отпочео песничко вече својом поемом “Богојављење” којој је на неки начин први рецензент био преподобни Јустин Ћелијски, а наставио је казивањем “Приче о Светом Сави” што је изазвало опште одушевљење код присутних, после које је лазаревачкој цркви поклонио графику уметника Драговића са ликом Светог Саве и текстом ове песме.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА КРСТ ЧАСНИСтара Милошева Црква је и ове године заједно са организацијом СВЕБОР уз покровитељство Града Крагујевца на Шумаричком језеру организовала пливање за Крст Часни, поводом Богојављења великог празника Цркве Божије.

Данашња трка је била јубиларна, десета по реду, а сваке године је све више оних који су заинтересовани да узму учешћа у овој Црквено – народној манифестацији која на Шумаричком језеру окупља више хиљада посматрача. Од првих шест кандидата пријављених прве године, ове је пријављено шездесет кандидата, а право учешћа у трци је стекло њих тридесет троје.

ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У КРАГУЈЕВЦУНа Празник Светлости како се назива Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су свештеници овога храма на челу са старешином протојерејом – ставрофором Заријем Божовићем.

КО СЕ НАСИТИ НЕБЕСКЕ ХРАНЕ, ЊЕМУ ЈЕ И ЗЕМАЉСКА ПРИЈА У НОРМАЛНИМ КОЛИЧИНАМАУ четвртак пред Богојављење, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Будући да Црква тог дана прославља Св. Јевстатија Српског, Владика је беседио о светитељству на начин да је личност Христова узрок и образац светитељства, посведочивши читањем из Светога Јеванђеља речима Христовим: „Ко кроз мене уђе спашће се и улазиће и излазиће и пашу ће налазити (Јн 10, 1-19)“. Ово значи да је Он Богочовек Који представља врата кроз која ће се човек спасти. Он је бисер Који када човек у пољу нађе, купује цело поље не би ли га имао. Ко Христа нађе и ако све изгуби живот наслеђује. А ако и живот дамо за Христа, онда спасење имамо. Христа можемо најпре наћи у Цркви и ако га тамо нађемо, наћићемо га и у души својој. Наћи Бога значи сместити га у у себе и живети с њим. Када човек нађе Небеску храну он ће се наситити, па ће му и ова Земаљска пријати умерено. Јер што више узимамо Христа као начело свог живота, то Га више тражимо. А ако Га не нађемо, онда лутамо. Јер Он је једина Истина спрам које апостол Павле све остало сматра трицама и кучинама. Са Њим све доживљавамо другачије у пуноћи, те свакога човека видимо као икону Божију.