Чланци поређани по датуму: понедељак, 18 април 2011

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГУ петак 15. априла 2011. године, када наша Света Црква прославља Преподобног Тита Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у Благовештенском храму у Рајковцу.

Светој Литургији је предходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког. Исповедник је био високопречасни протојереј-ставрофор Милан Борота.

ПРАЗНИК ЦВЕТИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУСтара Милошева Црква у Крагујевцу традиционално свечано прославља Цветну недељу Великог поста Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење протојереја – ставрофора Зорана Крстића, Драгослава Степковића, Сава Арсенијевића, Рајка Стефановића, Милана Благојевића и Александра Бороте.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЋИЋЕВАЧКОГУ четвртак, Пете недеље Велике четрдесетнице, 14. априла 2011. године одржан је братки састанак свештенства Архијерејског намесништва ћићевачког у Ћићевцу. На празник преподобне Марије египатске, Литургију пређеосвећених Дарова служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије крушевачке Господин Јован, уз саслуживање свештенства Архијерејског намесништва ћићевачког и темнићког, као и епархијског ђакона.

ВРБИЦА У ЈАГОДИНИДанас благодат Духа Светога нас сабра и сви,
узевши крст свој, кличемо: Благословен је Онај
Који долази у Име Господње! Осана на висинама!

Ове речи прве стихире на Господи возвах, на вечерњој служби уочи Цвети, најбоље осликавају како дочекујемо и прослављамо Господа, уједно очекујући Његово страдање, али и оно што је за нас још важније, а то је Његово Васкрсење. Окупљени Духом Светим, држећи у рукама врбове гранчице као знакове победе, знамо да од овог тренутка и ми сами морамо узети крст свој и искусити страдање.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА - МЛАДЕНОВАЦКако и предходних тако и ове године свечано је прослављен празник посвећен великом чуду које је непосредно пред своје страдање учинио Господ наш Исус Христос-Васкрсење четвородневног Лазара.

Празник Лазарева субота-Врбица посвећен је, између осталог и деци, најмлађим члановима цркве која на данашњи дан, славећи успомену на улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим узимају звончиће и освећене гранчице које носе у своје домове, обележавајући тако почетак празновања великог празника Цвети који се слави у недељу.

ВАСКРШЊИ ЧАС У ЈАГОДИНИУ сусрет Васкрсењу, празнику над празницима, шести пут по реду јагодиски верочитељи у сарадњи са студентима Учитељског факултета у Јагодини одржли су едукативну манифестацију под називом "Васкршњи час".

Овогодишњи домаћин је била Основна школа ,,Милан Мијалковић", а учествовали су ученици 3. разреда градских школа уз присуство вероучитеља и директора свих школа. Манифестација је започета Васкршњом приредбом, која је организована вредним радом учитеља ове школе, којом је показана добродошлица свим учесницима, а затим је започео Васкршњи час који су држали студенти Учитељског факултета у Јагодини.