Епархија Шумадијска - Епархија Шумадијска

takmicenje cvetiГоспод Исус Христос, као обећани Месија, јашући на магарету ушао је у Јерусалим. Прошавши кроз царска врата јерусалимских зидина био је дочекан од стране великог броја становника овога града, благочестивих и праведних мушкараца, жена, а поготово деце. Они га поздравише као Месију, машући палминим гранчицама и бацајући цвеће пред Њега. Неки од присутних и своју одећу положише под ноге Исусове, са себе скидајући тако и свога телесног човека, да би се обукли у новог, духовног и охристовљеног. Свечани улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, многе људе подстакао је да верују у Господа и Његово велико Спаситељско дело.

ЦВЕТИ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ

“Радуј се много кћери сионска,
подвикуј, кћери јерусалимска,
ево цар твој иде к теби,
праведан је и спасава, кротак и јаше на магарету” (Зах 9,9).

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ И ПРАЗНИКА ЦВЕТИ У АРАНЂЕЛОВЦУУ свим храмовима орашачког намесништва свечано је прослављена Врбица и одслужена света Литургија на празник Цвети. Деца и верни народ су заједно са својим свештенством прославили овај празник у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Врбица је прославњена служењем празничног бденија и свечаном литијом у којој су се нарочито истакли наши најмлађи суграђани.

ЦВЕТНА НЕДЕЉА ПРАЗНИЧНО ОБЕЛЕЖЕНА ПРИ ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУУ недељу, на Цвети, после Свете Литургије одржан је шести по реду разговор о вери. Разговор је водио свештеник Александар Мирковић на тему “Литургијско виђење света”.

Овај сусрет био је само природни наставак прошлог, када смо сагледали како свет изгледа ван Литургије. Сада нам је био циљ да осветлимо наш литургијски однос према свету. Тако је отац Александар између осталог рекао: “Човек је створен као сарадник Божији, састваралац дела Свете Тројице, да ради и да ужива у том свету. Такав човек постаје свештеник – литург, из силне љубави за оно што нам је дао Бог, он – човек Њему благодари за то.

ЗАПОЧЕЛИ У ШКОЛИ, РЕАЛИЗОВАЛИ У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУченици ОШ “Драгиша Михаиловић” из Станова прославили су Лазареву суботу и Врбицу у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову и реализовали пројекат који је започет на часовима верске наставе а завршен у парохијском храму.

Наши свештеници, протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереји Горан Ђерковић и Сретко Петковић, су се очински побринули да деци ништа не недостаје али и да, у духу празника, прославимо Васкрсење четвородневног Лазара као и празник Христовог Уласка у Јерусалим, као некадашња деца која су га дочекала палминим гранчицама и месијанским песмама, ми данас врбиним гранчицама, знањем и врлинама.

ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ У КРАГУЈЕВЦУ“Из уста деце и одојчади начинио си себи хвалу”. (Пс.8,3)

У Цветну суботу, 20. априла 2019. године, у нашем храму, празничну службу служио је јереј Александар Мирковић уз саслужење протојереја - ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја - ставрофора Милана Бороте и ђакона Александра Ђорђевића. За певницом је певао наш хор “Свети Сава” под руководством оца Ивана Антонијевића.

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУПрема древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу освештане су гранчице врбе. Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја 4. века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење јерусалимске Цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслинâ и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се гранчице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба, освештане молитвом и покропљене освећеном водом раздељују се вернима, који их чувају током године поред славске иконе.

ВАСКРШЊА ИЗЛОЖБА У ОШ “ДУЛЕ КАРАКЛАЈИЋ” У ЛАЗАРЕВЦУШесте недеље Часног и Великог поста, поводом предстојећих Васкршњих празника, у оквиру верске наставе, вероучитељи Катарина Вујичић, Стефан Ристић и Живојин Јанковић организовали су Васкршњу изложбу у просторијама ОШ “Дуле Караклајић” у Лазаревцу, намесништво колубарско-посавско.

ЛАЗАРЕВА СУБОТА –ВРБИЦА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИДа смо на самом прагу прослављања Празника Христовог Васкрсења, подсетили смо се и ове године на дан васкрсења Лазара Четвородневног.

Литургијом у сали парохијског дома началствовао је протонамесник Драган Милутиновић. Присутни народ могао је да из прочитаног јеванђеља чује кључне речи наше вере: “Ја сам васкрсење и живот: који вјерује у мене ако и умре, живјеће”. (Јн. 11, 25).

ВРБИЦА У ЛАПОВУ И ХУМАНИТАРНА ВАСКРШЊА ИЗЛОЖБА“Благословен који долази у Име Господње” (Пс 117, 26) орило се на празник Васкрсења Лазаревог у порти цркве у Лапову.

Радост празника који нас уводи у тајну Васкрсење Христовог употпуњен је човекољубивом акцијом ђака ОШ “Светозар Марковић” у Лапову на челу са ђачким парламентом, а на иницијативу вероучитеља Марка Арсенића и наставнице ликовног Сање Микић да се васкршња изложба претвори у продајну изложбу како би се помогло нашој суграђанки и мајци наше ученице која је тешко оболела и којој је потребна хитна хируршка интервенција у иностранству.

Страна 1 од 6