Чланци поређани по датуму: јул 2010

Прослава Свете великомученице Марине у СвојновуЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 30./17. јула 2010. године Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете великомученице Марине у Својнову. Овај Храм подигнут је подно планине Јухор у прелепом делу нетакнуте природе и представља, поред манастира Светог Николе, важну Богомољу за вернике овог краја.
Његовом Преосвештенству саслуживали су Архијерејски намесник темнићки протојереј-ставрофор Љубисав Ковачевић и још шест свештеника овог намесништва.

Image У четвртак 29. јула 2010. године на дан када наша Црква прославља мученике Антипа и Јулију, Владика Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу.
Након читања Јеванђеља, Владика је вернима изговорио надахнуту  беседу. „Род људски незна за човекољубивије биће од бића Свемилостивога Господа нашега Исуса Христа. Бог Отац је утеха свих наших невоља, а то знамо по томе што је послао свога Сина да нас обожи, освети и избави од греха и смрти. Зато и за највећег грешника има наде, тога је пуна историја наше Цркве, јер нема таквог зла које ђаво може да измисли, а да нас Бог не може утешити“, казао је Владика.

Храмовна слава у ЈарушицамаУ Јарушицама, надомак Раче, на дан Сабора Светог архангела Гаврила, 26. јула прослављена је храмовна слава. Сабрање је почело Светом Литургијом коју су служили свештеници Драгослав Сенић, Новица Ескић и Велибор Јовановић, уз саслужење ђакона Дејана Шишковића. У литургијској беседи протојереј Велибор Јовановић је објаснио шта је храмовна слава, какав значај има за нас људе  светитељ кога прослављају становници једног места као храмовну славу, и какав наш хришћански живот треба да буде.

СЛАВА ЦРКВЕ У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАДевете недеље по Духовима, на празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице, у крагујевачком насељу Мале Пчелице, сабрао са народ божији на славу овога светог храма. У прелепом храму окупило се много хришћана да замоли Мајку Божију за заступништво пред престолом Сина Њеног.
Свету Литургију служили су свештеници: Живомир Миловановић, Павле Бућан, Милић Марковић, Горан Ђерковић и Срећко Зечевић. Надахнуту беседу на васкршње еванђеље изговорио је отац Срећко, који је истакао да без вере и поверења у Господа Исуса Христа не можемо ништа чинити.

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, на празник Светих мученика Прокла и Иларија и иконе Пресвете Богородице Тројеручице 25. јула 2010. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

ВЛАДИКА ЈОВАН – ПУТ ДО БОГА ЈЕСТЕ ПУТ ЉУБАВИ И ПОДВИГАЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је 23. јула 2010. године Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

ТАЈНА СМРТИ ЈЕ НЕОДВОЈИВА ОД ТАЈНЕ ЖИВОТАСмисао беседе Владике Јована коју је одржао служећи Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у четвртак 22. јула, на 81. зачало Матејевог Јеванђеља. Исус Христос спрема апостоле за оно што ће бити: смрт и васкрсење. „Смрт и живот су тајне које Господ Исус Христос решава тако што дарује живот вечни. Одговор људи је најстрашнија смрт за Дародавца. Бог зна смисао свог страдања и све трпи за нас. Зато је ово место које треба да буде предмет нашег размишљања и када би смо о овоме размишљали у нас би ушле радост и љубав и ми би смо постали судеоници Христови“, речи су Владике Јована.

ХРАМ И ЛИТУРГИЈА ВОДЕ У ЦАРСТВО НЕБЕСКОБЕСЕДА ГОСПОДИНА ЈОВАНА, ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ НА ЛИТУРГИЈИ

У НОВОСВЕЋЕНОМ ХРАМУ СВИХ СВЕТИХ МАНАСТИРА БОШЊАНА

На празник светог великомученика Прокопија, 21. јула 2010. године

ТАЈНА ЖИВОТА ЛЕЖИ У МОЋИ КРСТАБЕСЕДА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ГОСПОДИНА ИРИНЕЈЕ, ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ,
НА ОСВЕЋЕЊУ КРСТА, ЗАШТИТНОГ ЗНАМЕЊА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОСВЕШАО ЂУРЂЕВДАНСКИ КРСТ У КРАГУЈЕВЦУ Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, уз саслужење Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, освештао је у среду, 21. јула 2010. године, Ђурђевдански Крст у Крагујевцу.

Свечаном чину освећења присуствовало је неколико стотина Крагујевчана, на челу са градоначелником града Крагујевца господином Верољубом Стевановићем. Након срдачног дочека и топле добродошлице, Патријарх српски Г. Иринеј свечано је освештао Ђурђевдански крст, који је постављен на кружном току на улазу у Крагујевац из правца Баточине.

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВИХ СВЕТИХ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУНа празник Светог великомученика Прокопија 21./8. jула 2010. године Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован осветио је новоизграђени Храм посвећен свим Светима у манастиру Светог Луке у Бошњану.

Изградња храма свих Светих започела је 2009. године под ктиторством Госп. Верољуба из Крушевца и великог броја верника из овог и околних крајева.

ImageУ понедељак 20. јула када наша Црква молитвено прославља успомену на Свету великомученицу Недељу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г.Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Десимировцу поводом храмовне славе.

 Image

Његова Светост Патријарх Српски Иринеј у среду 21. јула  заједно са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Г. Јованом освештаће Ђурђевдански Крст.Крст чији је аутор Зоран Илић висине је 18, а распона 11 метара. На предњој страни крста налази се Распеће висине шест метара, а са друге стране је икона Светог Ђорђа, заштитиника града, пречника 2,6 метара. Крст се налази у кружном току на улазку у Крагујевац из правца Баточине. Свечани дочек Патријарха Иринеја у порти Саборног храма је у 17,30 часова. Освећење Крста је у 19 часова.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СРЕДЊОВЕКОВНОМ МАНАСТИРУ МАНАСТИРКУ Поводом сећања на дан освећења обновљеног храма Светог Оца Николаја у Великој Крушевици недалеко од Рековца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је 18. јула Свету Архијерејску Литургију. Првојерарху Епархије шумадијске саслуживали су Високопреподобни Архимандрит отац Јован (Радосављевић), протојереј – ставрофор Живомир Миловановић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић и протојереј – ставрофор Милан Борота.

ХРАМОВНА СЛАВА У ЧУМИЋУНа дан светих Апостола Петра и Павла, 12. јула 2010. године свечано је по 166. пут прослављена храмовна слава у селу Чумић надомак Крагујевца. Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј Петар Манић, протојере-ставрофор Живота Марковић, протонамесник Јадран Димовски, јереј Милан Петтровић и јереј Гојко Марковић.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ПАЈАЗИТОВУ КОД КРАГУЈЕВАЦА У храму Свете Тројице у селу Пајазитову код Крагујевца, 17. јула 2010. године служена је по други пут Света Архијерејска Литургија од оснивања храма. Црква-брвнара постоји још од 1944. године, а прву Архијерејску Литургију служио је Епископ шумадијски Господин Јован са светшенством у јесен 2008. године.

ЦРКВА – РАДИОНИЦА КОЈА ПРЕОБРАЖАВАО пројекту "Земља живих", који има за циљ помоћ оболелима од болести зависност, о улози и значају Цркве у животу савременог човека за Светигору говори Епископ шумадијски Г. Јован

СЛАВА ЗАЈЕДНИЦЕ “ЗЕМЉА ЖИВИХ” У БРАЈКОВЦУПоводом славе заједнице “Земља живих” у Брајковцу, Полагања ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је, уз саслуживање свештенства и монаштва, шумадијске, бачке и сремске епархије, служио Свету Архијерејску Литургију. Између осталих њему су саслуживали архимандрит манастира Ковиљ, отац Исихије и протојереј Бранко Ћурчин, један од главних протагониста овог пројекта.

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈИ ове године свечано је прослављена храмовна слава храма св. апостола Петра и Павла у Рачи крагујевачкој. Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, протојереји Видоје Рајић и Велибор Јовановић, јереј Радивоје Стојадиновић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СИПИЋУ НА ПРАЗНИК СВЕТИХ ВРАЧЕВА КОЗМЕ И ДАМЈАНАНа храмовну славу села Сипића, празник Светих Врачева Козме и Дамјана, Епископ шумадијски Јован служио је Свету Архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, протојереј Велибор Јовановић, јереји Милан Ћосић и Горан Живковић, као и ђакони Иван Гашић и Дејан Шишковић. Храм посвећен светим бесребрницима је подигнут 1929. године, у време службовања пароха Милутина Настасовића, а претходно је због дотрајалости срушена старија црква. Зидана је по угледу на крушевачку цркву Лазарицу. У току ове године фасада храма је окречена трудом надлежног свештеника јереја Радивоја Стојадиновића који је унапређен у чин протонамесника.

Страна 1 од 2