Чланци поређани по датуму: недеља, 05 мај 2024

ТРАДИЦИОНАЛНО ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ

На Васкрс, 5. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Пасхално вечерње у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Јагодини.

Преосвештеном владици саслуживало је свештенство и монаштво Шумадијске епархије уз учешће великог броја верног народа.

ВАСКРС У ПРВОПРЕСТОЛНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУ

У Саборном храму у Крагујевцу у поноћ, уз појање васкршње стихире: „Воскресеније Твоје Христе Спасе“... уз упаљене свеће, отпочело је свечано Васкршње јутрење са литијом. По повратку у храм, настављено је Васкршње јутрење, радосним песмопојем васкршњег канона: “Васкрсења је дан, просветимо се људи...“.

По завршеном јутрењу, уз речи Васкршњег тропара: „Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова“, почела је Света Архијерејска Литургија, коју је служио Његово Пресовештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење, протојереја – ставрофора Зорана Крстића, ректора Богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу, протојереја - ставрофора Зарија Божовића, протојереја – ставрофора Рајка Стефановића, протојереја Дејана Марковића, старешине Саборног храма и братства Саборног храма.

ВАСКРС ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН У МЛАДЕНОВЦУ

Најрадоснији хришћански празник је ове године прослављен веома свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Више од хиљаду Младеновчана на Причешћу, 300 пакетића за наше најмлађе вернике, 200 чоколада за старије, послужење за све вернике и још много тога учинили су овогодишњу прославу Васкрсења Христовог предивном и потврдили да смо достојни наследници предака.

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

„Смрти где ти је жалац?
Аде где ти је победа?“

У свим храмовима орашачког намесништва је молитвено прослављена Страсна седмица и празник Васкрсење Господа Исуса Христа. Храмови су били веома посећени и велики број верника се молитвом, постом и исповешћу припремао за сусрет са Васкрслим Господом Христом.

ВАСКРС У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

Прослава Празника над Празницима Васкрсења Господа Исуса Христа свечано и уз пуно љубави и труда је организована у свим храмовима Архијерејског намесништва бељаничког.

Васкршња Литургија је служена или у поноћ или врло рано у свим храмовима у намесништву, где су прочитане посланице Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО ПРОСЛАВЉЕНО У ТОПОЛИ

Христова победа над смрћу као најважнији догађај у историји човечанства свечано је прослављен поноћном Литургијом у Храму Светог Великомученика Георгија на Опленцу. Литургијом је началствовао Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић уз саслужење протојереја Остоје Пешића и ђакона Стевана Илића.

ПРОСЛАВА ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Света Литургија са јутрењем отпочела је у поноћ, уношењем Плаштанице у олтар и трократном литијом око храма. Пред затвореним вратима храма свештеници су отпојали васкршњи антифон, праћен тропаром "Христос Воскресе", а затим увели верни народ у храм, који је био обасјан Светлошћу Васкрсења Христовог.

Песме Васкршњег јутрења су објавиле радост Васкрсења Господњег и увеле нас у Свету Литургију која и јесте циљ Васкрсења.