Чланци поређани по датуму: уторак, 10 јануар 2012

Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Г. Јованом, на Бадњи дан, говорили смо о значају оснивања Епархије шумадијске, с обзиром на то да ове године прослављамо шездесет и пет година њеног оснивања. 2013. је и година обележавања јубилеја Миланског едикта, те смо искористили прилику да на почетку ове године упитамо има ли планова о томе како ће се ова годишњица прославити.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈАЕпископ Јован Шумадијски служио је, дана 10. јануара 2012. године, Свету Архијерејску литургију у цркви Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Драгослава Сенића и протојереја Милана Беговића, и ђакона Александра Сенића.

Тимачећи прочитано зачало из јеванђеља, Владика је истакао огроман значај празника “Рођења Христовог”, нагласивши да се рођењу Христовом зарадовало и небо и земља. Људски род који је робовао смрти избављен је оваплоћењем Господњим.

ШИРЕЋИ МИР ПОКАЖИМО ДА СМО СИНОВИ БОЖИЈИ“Грех заменимо врлином и правдом, а мржњу љубављу!“, позвао је Владика шумадијски Јован окупљени народ цркве Светог Саве у Крагујевцу, на дан Светог првомученика и архиђакона Стефана. На ово нас Хришћане, по речима Преосвећеног Владике, обавезује силазак Бога на земљу, празник кога су својим славословљем најавили и прослављали Анђели Божији. Њиховим ускликом “Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља!“, дужан је и човек да се са радошћу оглашава, да буде весник ове велике тајне и сведок Христовог спасоносног доласка и искупљења човека и читаве творевине. Празником Рођења Христовог, мир Божији усељава се у људско срце и човека “нагони“ на песму, на слављење Бога, на мир његовог унутрашњег бића, али и на обавезу преношења мира на читаву природу, на целокупну Божанску творевину, јер једино “ширећи мир показујемо да смо синови Божији.“

ДРУГИ ДАН БОЖИЋА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У СТАНОВУ На други дан Божића, на дан сабора Пресвете Богородице Нјегово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Цркви Светог Пантелејмона у Станову.

Прочитана је посланица Епископа Шумадијског Господина Јована.  Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља (Лк2, 14), Божићна је порука која нас упућује на три истине.