Чланци поређани по датуму: октобар 2013

ПРОМОЦИЈA КЊИГE “ПРАВОСЛАВЉЕ И МОДЕРНОСТ” ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР ЗОРАНА КРСТИЋАДуховни центар Богословије “Свети Јован Златоусти” у уторак, 29. октобра, представља књигу “Православље и модерност” протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора крагујевачке богословије и професора на Богословском факултету у Београду.

На промоцији ће поред аутора, учествовати Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован,  Његово преосвештенство епископ јегарски г. Порфирије, академик проф. др Дарко Танасковић, универзитетски професор, бивши дипломата, познати исламолог, као и академик др Владета Јеротић, психијатар и књижевник.
Промоција се организује у Свечаној сали Богословије у згради будуће фискултурне сале на Аеродрому и почиње у 19 сати.

ЦРКВЕНИ ХОР “ОПЛЕНАЦ” ИЗ ТОПОЛЕ НА ФЕСТИВАЛУ “ДРЖАВНИ ГЛАС” У МИНСКУЦрквени Хор “Опленац” из Тополе је у периоду од 18. до 20. октобра 2013. године уз Благослов Владике Шумадијског Господина Јована, а по позиву Мати Јулијане Денисове учествовао на Фестивалу “Државни Глас” у Минску (Белорусија), који се иначе одржава сваке године у Манастиру Св. Јелисавете.

За све чланове хора позив који је још крајем августа стигао значио је велики Божији Благослов и Божију награду за сво пожртвовање и труд који овај хор већ петнаест година улаже, трудећи се да својом песмом улепшава богослужења како у Тополским храмовима тако и широм Епархије Шумадијске. Наравно за овакав један велики пут, који су сви хористи сматрали за неку врсту ходочашћа, јер се радило о одласку у велику Светињу (Манастир Свете Јелисавете је једна од највећих манастирских обитељи на свету) требало је доста средстава да се подмире трошкови аутобуског превоза.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ На празник свештеномученика Кипријана 15. октобра по новом календару Епископ шумадијски Јован је у лаповском храму Свете Параскеве служио Свету Архијерејску Литургију. Духовну радост су саслуживањем увеличали свештеници: протојереј-ставрофор Милан Радовановић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, јереј Влада Бранисављевић као и ђакон Небојша Јаковљевић.

ВЕРАН ХРИСТУ И СВОМЕ ЗАВЕТУ ДО СМРТИ„Блажен је пут којим данас идеш душо, јер ти је спремљено место покоја“ (Прокимен, глас 6.)

Са источне, олтарске стране храма Васкрсења Христовог, једне од четири манастирске цркве, сахрањен је, на дан Светих мученика Евлампија и Евлампије 23. октобра 2013. г. њен неимар и градитељ, игуман Светоархангелског манастира у Каони архимандрит отац Арсеније (Цветковић). Тако је окончан 60-годишњи животни и 40-годишњи монашки пут и подвиг овог духовног горостаса.

Глас о изненадном упокојењу архимандрита Арсенија болно је одјекнуо широм земље Србије. Објавила су га пре два дана звона многих цркава и манастира. Тужну вест пренела су бројна средства јавног информисања. Нема никога који га је познавао а да за њим није искрено зажалио. Многе очи су засузиле и многе молитве су измољене за покој душе његове ових пар дана.

СВЕТО ПРОСВЕЋЕЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУУ четвртак, 17. октобра 2013. године, на дан када Православна црква прославља Светог Стефана и Јелену Штиљановић, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: архимандрита Тимотеја, игумана манастира Вазнесење у Овчарско – Кабларској клисури, и свештенства Жичке и Шумадијске епархије.

АКАДЕМИК МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ У МЛАДЕНОВЦУДана 22. октобра 2013. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио академик Матија Бећковић. Ово је била прва овогодишња трибина у организацији младеновачке Цркве, након што су током прошле године гостовали отац Виталије (Милошевић) духовник манастира Градац, академик проф. др Владета Јеротић, истакнути музички уметник господин Асим Сарван и други. Братство храма, на челу са архијерејским намесником јерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног и културног живота. Организовање ове књижевне вечери у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВ. ДЕСПОТА СТЕФАНА ВИСОКОГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИСубота 19. октобра 2013. године остаће урезана у срцима верујућег народа у Смедеревској Паланци и уписана у анале епархије шумадијске као дан освећења храма Светог Деспота Стефана Високог, који се налази у парку истоимене болнице.

Владика је приликом освећења храма положио у Часну Трпезу честице моштију Св. Великомученика Косовског Кнеза Лазара, и архијерејском Литургијом уз саслуживање свештенства епархије шумадијске и појање црквеног хора из Смедеревске Паланке, предао свештенству и верном народу нови храм.

ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА “РАСТКО” “1700 година Миланског едикта и пола века постојања школе”

Основна школа “17.октобар” из Јагодине је издала 13. по реду број школског часописа “Растко”. Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована. По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић, а уз сагласност координатора за веронауку Архијерејског намесништва беличког Епархије шумадијске, јереја Миломира Тодоровића. Главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЗА ЂАКОНА У БЕЛОШЕВЦУУ среду, 16. октобра 2013. године, када Црква прославља Светог свештеномученика Дионисија Ареопагита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Белошевцу у храму Светог Кнеза Лазара и рукоположио у чин ђакона Милоша Маринковића из Крагујевца. На Светој Литургији Владики су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Љубомир Радић, јереј Немања Младеновић, јеромонах Онуфрије из манастира Драче, ђакон Небојша Јаковљевић, и ђакон Миљан Антић.

ХРАМОВНА СЛАВА У ИЛИЋЕВУЦрква Божија у Илићеву гради храм који је посвећен Светом апостолу Томи, те је 19. октобра своју Храмовну Славу прославила литругијским сабрањем коме је началствовао старешина Старе Милошеве Цркве протојереј Милић Марковић уз саслужење презвитера Драгана Васиљевића, Братислава Паунковића, Сретка Петковића и Мирка Шиљковића.

РАЗГОВОРИ О ФИЛМУ "У ИМЕ ОЦА"У уторак 22. октобра почиње циклус на тему "Религиозни мотиви у светској кинематографији" у Духовном центру Богословије "Свети Јован Златоусти".

Овога пута биће разговор о америчком филму "У име Оца" са пројекцијом делова филма. Разговоре ће водити Александра Благојевић новинарка радија Златоусти, a учествују хаџи Зоран Ђорђевић, филмски критичар, уредник филмског програма Радио-телевизије Крагујевац као Драган Степковић, дипломирани теолог.

Почетак је у 19 сати.

Добро дошли!

ШУМАРИЦЕ - ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ Пре седам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу.

ПОСТХУМНО ДОДЕЉЕНО ВИСОКО ЦРКВЕНО ОДЛИКОВАЊЕ ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋЊегова Светост Патријарх српски г. Иринеј, у име Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, уручио je постхумно високо одликовање Српске Православе Цркве - орден царице Милице - Диани Будисављевић, која је спасила 12.000 српске деце из Јасеновца и других логора током Другог светског рата у Независној држави Хрватској.

СВЕЧАНИ ЈУБИЛЕЈ 1700 ГОДИНА ОД ДОНОШЕЊА МИЛАНСКОГ ЕДИКТА ОБЕЛЕЖЕН ПРЕДАВАЊЕМ У АРАНЂЕЛОВЦУГост - предавач византолог др Радивој Радић

Са благословом Његовог Преосвештенства, Епископа шумадијског Г-дина Јована, свештенство орашачког намесништва је у недељу, 13. октобра, у сарадњи са Народном библиотеком „Свети Сава“ из Аранђеловца, организовало предавање на тему „Цар Константин и Милански едикт,“ а поводом великог јубилеја – 1700 година од доношења овог акта којим хришћанство коначно добија слободу исповедања. Предавање је одржано у сали Врбичке цркве у Аранђеловцу, а гост – предавач је био византолог др. Радивој Радић, редовни професор филосовског факултета у Београду.

ПРОМОЦИЈА КЊИКЕ "ДА ИСТИНУЈЕМО У ЉУБАВИ" ПРОТОЂАКОНА МР ЗЛАТКА МАТИЋАДуховни центар "Свети Јован Златоусти" позива Вас на промоцију књиге "Да истинујемо у љубави", књиге о званичном богословском дијалогу православних и римокатолика, протођакона мр Златка Матића, професора Богословије у Крагујевцу.

Промоција ће се одржати у Свечаној сали Богословије, у згради фискултурне сале на Аеродрому у четвртак  17. октобра 2013. године у 19 часова.

На промоцији поред аутора учествују и протојереј ставрофор др Зоран Крстић, професор на Богословском факултету и ректор крагујевачке богословије, протојереј Вукашин Милићевић, асистент на Богословском факултету и г. Владан Костадиновић, професор у крагујевачкој Богословији.

Добро дошли!

ПРВА СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНСКОМ ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“Ево дана који створи Господ, радујте се и веселите се у њему!”

У понедељак, 14. октобра, на празник када наша Мајка Црква прославља празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Г. Јован служио је прву Свету Литургију у храму посвећеном овом празнику у Јагодини. Владики су саслуживали јагодински свештеници на челу са намесником беличким протојерејем Небојшом Младеновићем, и архимандритом Евтимијем, игуманом манастира Јошанице. У овом молитвеном сабрању, учествовао је велики број верног народа нашег града, као и велики број деце која похађају ОШ “Рада Миљковић” у Јагодини, а који су са својим вероучитељем, директором, наставницима и учитељима, организовано дошли.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОСВЕТИО ХРАМ СВЕТОГ ЛАЗАРА КОСОВСКОГ НА БРДУ ЉУБИЋУ ИЗНАД ЧАЧКАУ недељу 13. октобра 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Чувар трона Епархије жичке Господин Јован саслуживао је Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју на Светој Литургији у храму Светог великомученика Лазара косовског и свих српских мученика на брду Љубићу изнад Чачка. Литургији је предходило освећење новоподигнутог храма. Чину освећења присуствовао је велики број верника, нарочито деце, из Чачка, Београда, Новог Сада, Батајнице, Бања Луке и Срема, који су са радошћу дошли да дочекају свог Патријарха и епископе Јована и Теодосија.

ОСВЕЋЕН ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ НА ЗЛАТИБОРУУ суботу 12. октобра 2013. године, на дан Светог Киријака Отшелника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке Г. Јован, освештао је новоподигнути храм Светог Преображења Господњег на Златибору, a саслуживало је више од двадесет свештеника и шест ђакона.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОВАЧЕВЦУУ четвртак, 10. октобра 2013. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог мученика Калистрата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Преносу моштију Светог оца Николаја у Ковачевцу код Младеновца.

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ- СТАВРОФОР МИЛЕНКО ДИДИЋ“Ја сам васкрсење и живот, који верује у мене ако и умре, живеће.
И сваки који живи и верује у мене неће умрети вавјек”. (Јн 11, 25-26)

У понедељак 7. октобра 2013. године, на дан св. првомученице Текле и великих српских светитеља: преподобног Симона монаха, св. краља Владислава и преподобног Давида српског, у раним јутарњим часовима, упокојио се у Господу служитељ Божији протојереј- ставрофор Миленко Дидић, пензионисани парох сопотски.

Страна 1 од 2