ШУМАРИЦЕ - ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ

ШУМАРИЦЕ - ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ Пре седам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу.

Тим поводом и ове године служена је Света Архијерејска Литургија на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама. Свету Литургију и молебан Новомученицима  служио је  Његово Преосвештенствo Епископа шумадијски и администратор жички Господин Јован, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије шумадијске. После молебана који је служио Његово Преосвештенство Владика Јован са свештенцима  Епархије шумадијске и жичке, на хумке поред споменика V3 венце су положили ђаци Прве крагујевачке гимназије, председник Републике Србије Томислав Николић, градоначелник Крагујевца и председник Скупштине града Верољуб Стевановић и Саша Миленић, министар омладине и спорта у Влади РС Вања Удовичић, министар привреде Саша Радуловић, представници дипоматских и војних мисија и делегације градова побратима и пријатеља.

На Великом школском часу изведена је поема «Човечанство нека погледа на сат», састављена од стихова из књига недавно преминулог крагујевачког књижевника Слободана Павићевића, коју је приредио књижевник Братислав Милановић, а режирао Милић Јовановић. У извођењу поеме која је подељена у пет сцена учествовало је 450 младих глумаца из Академског позоришта СКЦ, рачанског позоришта, Позоришта младих «Абрашевић», Позоришне радионице Дома омладине и Прве крагујевачке гимназије. Свој допринос у масовним сценама дали су и ученици богословије «Свети Јован Златоусти», студенти ФИЛУМ-а, ученици обе крагујевачке гимназије и ученици основних школа «21. октобар» и «Ђура Јакшић».

По први пут ове године, поруке крагујевчана исписане непосредно пред стрељање, могле су се чути на немачком, енглеском, француском и шпанском језику. Иначе, поеме о Великом школском часу изводе се од 1971. године, а 21. октобар од прошле године проглашен је Даном сећања на српске жртве у Другом светском рату.