Чланци поређани по датуму: мај 2019 - Епархија Шумадијска

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУУ петак, 31. маја 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Урош Костић, за певницом су појали протојереј Драгослав Милован и протонамесник Мирољуб Миладиновић, а чтецирао је г. Владан Степовић.

ПОСЕТА УЧЕНИКА ОШ “ДУЛЕ КАРАКЛАЈИЋ” ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА И СПОМЕН КОСТУРНИЦИ У ЛАЗАРЕВЦУУченици IV разреда ОШ “Дуле Караклајић” у Лазаревцу су 31. маја 2019. године са учитељицама Оливером Љубојевић, Љиљаном Кулић и Иваном Грујић, у сарадњи са вероучитељима поменуте школе Катарином Вујичић, Стефаном Ристићем и Живојином Јанковићем посетили цркву Светог Димитрија у Лазаревцу и Спомен костурницу. Ђаци су имали прилику да слушају предавање протојереја-ставрофора Марка Митића, старешине цркве. Ученици у четвртом разреду из предмета природа и друштво уче о прошлости нашег народа, о устанцима и ратовима, тако да је посета прилагођена узрасту и стеченом знању.

У СТАНОВУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА ДР РАСТКА ЈОВИЋАПо благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у четвртак 30. маја 2019. године, др Растко Јовић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, одржао је предавање у ОШ “Живадинка Дивац” у Станову под називом “Свакодневица досаде”.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ДЕВИЧКОГ У БРЕСНИЦИУ среду, 29. маја 2019. гoдинe, када Света православна црква слави Преподобног Теодора, Светог свештеномученика Теодора Вршачког и Светог мученика Вукашина (оданије преполовљењa), Његово Преосвештенство епископ Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници, уз саслужење протојереја Саше Антонијевића и ђакона Немање Стојковића.

У листу Blic од 22. маја текуће године, на 10. страни, Жељка Јевтић је објавила текст под насловом “Неистина да се владика Максим покајао: Иринеј бачки фалсификовао саопштење Сабора СПЦ”, чији садржај је дат већ у наслову, уз додатак да је иста наводно преправљање саопштења протумачила као одмазду за ставове епископа Максима у полемици око раскола у Украјини и у Православљу уопште, а саборску дискусију већине архијереја приказала као “мање-више неуку прозивку” од стране “неколицине”.

150 ГОДИНА ЈАГОДИНСКЕ ГИМНАЗИЈЕГимназија “Светозар Марковић” у Јагодини ове године обележава велики јубилеј - 150 година постојања. Ова школа је почела са радом као прва средња школа у граду под називом “Гимназијска реалка” 26. новембра 1869. године.

У склопу обележавања великог јубилеја на централном градском тргу Јагодине – Скверу омладине – 21. маја одржан је Базар гимназијских вредности. Научним и забавним експериментима, квизовима, изложбама, музиком, глумом и страним језицима наставно особље и ученици су посетиоце – ђаке основних школа, грађане и случајне пролазнике - упознали са садржајима 5 смерова школе и представили им креативне секције и ваннаставне активности које се одржавају под кровом ове образовно-васпитне установе.

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ДА ЛИ СЛУЖИМО ЦРКВИ, ИЛИ СЕ ЦРКВОМ СЛУЖИМО?”На дан посвећен светом Пахомију Великом, у уторак 28. маја 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Вашариште. Епископу су саслуживали свештеници и ђакон овог светог храма док су за певницом појали ученици крагујевачке Богословије и вероучитељи Марко Стевановић и Никола Ђурица.

ОДРЖАНА ТРИБИНА У ОКВИРУ ПОРОДИЧНОГ САВЕТОВАЛИШТА МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕУ понедељак, 27. маја 2019. год., у парохијском дому младеновачког Храма одржана је трибина у оквиру Породичног саветовалишта, коју је водио породични едукатор, студент логопедије и едукант псхиотерапије – трансакционе анализе господин Богдан Марковић у сарадњи са магистром дефектологије – специјалним педагогом, вишедеценијским хуманитарним радником и стручњаком из области менталне хигијене развојног доба, помагања породицама и деци са сметњама у развоју и другим развојним поремећајима госпођом Оливером Марковић. Вечерашња трибина била је фокусирана на важне теме које заокупљају колективну свест родитеља, оних који се за ту улогу припремају и чланова породица.

Страна 1 од 9