СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ БОГОСЛОВ – ХРАМОВНА СЛАВА НОВЕ ЦРКВЕ У ГРОШНИЦИ

Када су се у суботу, 7. фебруара ове године, на дан који је Црква одредила за прослављање светог Григорија Богослова, окупили у Гршници бивши и садшњи свештенослужитељи ове угледне црквене општине са верним народом, видело се колико је у протеклим деценијама овде био добро организован црквени живот. О томе сведочи и новоподигнута црква посвећена великом јерарху и учитељу – Григорију из Назијанза. Хвала богу, изградњом нових храмова у приградским крагујевачким насељима, плодотворан пастирски рад се из Грошнице пренео и у околна места. Али, да се са ваљаним хтришћанским радом наставило, сведоче и плодови садашњих младих и вредних пароха – протонамесника Душана Илића и јереја Срђана Тешића.

На празничној Литургији началствовао је протојереј ставрофор Саво Арсенијевић, архијерејски намесник лепенички, уз саслужење старог грошничког проте Лазара Јагличића и гостију из околних цркава и манастира. Посебно лепу црту богослужењу дао је Хор младих из Крагујевца. У богослсужењу певањем је учествовао и изузетно велики број школске деце, што је представљало посебну радост, али и пример како богослужење добија на својој узвишености њиховим присуством. То је и доказ успешног рада пароха, који су, очигледно, врло приљежно присутни у домовима својих парохијана.

Након одслужене Литургије, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић је одржао беседу која се тиче свакодневног живота свих нас, у којој је посебно говорио какав став нас хришћана треба да буде о такозваној светској економској кризи. Њоме се, изгледа, плаше и застрашују обични људи. Али, наш одговор је да смо вазда свикли на многе животне тешкоће - и поред овакве кризе спремни смо да своју службу Богу у потпуности испунимо, без обзира да ли је у свету економска или било која друга криза.

Након причешћа све деце и великог броја народа, одржан је свечани ручак за који су се постарали славари, одборници Црквене општине. Грошница је овим молитвеним скупом још једном потврдила да је одувек била а да је и сада пример потпуног и свецелог црквеног живота.


Мирослав Василијевић, ђакон