ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМАЊегово Преосвештенсто Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у Виноградима 30. јануара и 1. фебруара 2009. године.

Сретања и скоро свакодневна богослужења Владике Јована у овом новосаграђеном храму, упућене духовне речи и поуке, указују нам на то да је читава активност парохије Виноградске усресређена на јединствен догађај Свете Евхаристије, која је свенародно делање, а не задовољавање наших приватних и индивидуалних верских потреба.

И овог пута као и на претходним Литиргијским сабрањима, Владика се после прочитаног Светог Јеванђеља обратио благочестивом народу. У петак 30. јануара Владика је говорио на тему спасења човека. Бог је дошао у овај свет да спасе човека. А спасти се једино можемо у Христу и кроз Христа, ако отворимо срце своје и вечерамо са Њим. Велики Достојевски је рекао “Лепота ће спасти свет”. Ова реченица односи се на Христа, који је наша бескрајна лепота и доброта. Лепота је по Достојевском насушна потреба човека, као потреба за јелом и пићем, речи су Владике Јована.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у насељу Виногради - Крагујевац 30. јануар 2009. године

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у насељу Виногради - Крагујевац 1. фебруар 2009. године

Наставак Литургијске радости догодио се и у недељу 1. фебруара. Свечаном Архијерејском Литургијом како то приличи Васкршњем дану, началствовао је Епископ шумадијски, уз саслужење свештенства Крагујевачког намесништва. Владика је своју беседу ограничио на задату Јеванђељску тему описану код Јеванђелиста Луке зч. 94. (19,1-10), прича о Закхеју. Својом жељом и својим искреним покајњем грешни Закхеј даје пример како треба да изгледа наш живот. Покајање је враћање на пут истине, правде и љубави, између осталог рекао је на крају своје беседе Владика Јован.

После одслужене службе Литургијско славље настављено је трпезом љубави у топлом дому породице Шаренац из Винограда.