ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ImageЛета Господњег 2009. Српска црква слави Светог Саву првојерарха, учитеља, просветитеља, сејача свега доброг и благоразумног и узвишеног у роду нашем. Тешко је наћи грандиозну личност не само у нашој историји, него и у историјама других народа, чија ореола и харизма ни у једном временском периоду није ни потамнела ни застарела. Личност која је толико актуелна и савремена и око које се у сваком времену могу сабрати сви људи добре воље без обзира на политичке, идеолошке и философске погледе и ставове. Та личност је Свети Сава.

На празник Светог Саве, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, на којој је у чин чтеца произвео Миломира Стефановића ,сина свештеника Рајка Стефановића архијереског намесника крагујевачког. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

На Литургији је прочитана светосавска посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадисјког Господина Јована, у којој је Владика истакао: „Свети Сава је био Христов, он је Христа свугде сведочио својом вером и својим делима и као Епископ свакоме са ким је долазио у сусрет проповедао је Христа. Вером у Господа Исуса Христа и животом у Христу, Растко је преобразио себе у Светог Саву, и постао највећи Светитељ и највећи Просветитељ рода српског и непобедиви духовни војсковођа нашег народа на свим бојиштима.“

После заамвоне молитве Епископ Јован је извршио обред резања славског колача и освећења славског жита. Ове године домаћин колачар био је протојереј- ставрофор Зарије Божовић старешина Саборног храма у Крагујевцу,заједно са својом породицом.

По завршеној Литургији чланови Дечјег хора Саборне цркве отпојали неколико пригодних песама, потом је изведен краћи рецитал посвећен Светом Сави након чега су најмлађима подељени пригодни дарови.

У току дана Епископ Јован посетио је Прву и Другу Крагујевачку Гимназију, Основну школу Свети Сава у Виноградима,у којима је пререзао славски колач и присуствовао светосавским академијама.


Срећко Зечевић, јереј