7. СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИ

7. СВЕТОСАВСКА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИУ понедељак, 26. јануара Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је бденије у храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини уочи празника Светог Саве.

Седму годину заредом Јагодинска црквена општина и вероучитељи у част и славу Светог Саве организују Светосавску недељу са различитим културним и спортским садржајем.

Већ у петак, 23. јануара у хали спортова је организован велики Светосавски турнир у сарадњи са свим средњим школама. Турнир је имао изузетан одзив и такмичења су одржана у три спорта: фудбалу, одбојци и рукомету. Као врхунац турнира је одиграна и ревијална утакмица између вероучитења и професора физичког васпитања. Пошто је човек икона Христова, психофизичко биће тело је итекако важан део човековог бића, како каже о. Георгије Флоровски да је душа без тела фантом а тело без душе леш. Тиме је послата порука свим младим људима да се Црква брине о младом човеку и на овакав начин и да афирмише здрав начин живота како би као здраве и јединствене личности и остварили и онај задати циљ човеков – јединство са Богом.

Свечано бденије је служио Владика са јагодинским свештенством после кога следи Светосавска духовна академија. Академију је оворио Владика пожелевши добродошлицу свима и истовремено је похвалио наш досадашњи труд и искуство у организовању академија и нагласио да Јагодина само може да буде узор свим осталим градовима у Шумадијској епархији. Владика је наградио најбољи овогодишњи светосавски темат ''Иза Светог Саве остао је траг светао'', Иване Лазић ученице прве године Гимназије '' Светозар Марковић''. Пошто је Свети Сава личност која сабира и просвећује све нас, управо је и ова свечаност сабрала целу Јагодину. Од деце из вртића, основних и средњих школа, културно-уметничког друштва, позоришта, свештенства, локалне власти и многи други.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на Светосавској академији у Јагодини

После тога Владика је по традицији гостовао на локалној телевизији Јагодина, где је говорио о Светом Сави, Црквено-народном сабору на Спасовдан 1221.год. у Жичи, уметности у то време, као и о човеку(његовој бесмртности), о његовој вези са Светим Савом и о потреби данашњег човека и његовом спасењу. Тиме су још једном верници овог дела епархије имали прилику да чују свога Владику и да из његовог богатог духовног искуства извуку доста поука.

Данашњи дан Св. Саве је литургијски прослављен у свим јагодинским храмовима, а касније је та прослава настављена и у свим школама, како и доликује да се слави наш Светитељ и Просветитељ.

Ђакон Миломир Тодоровић