СВЕТИ ТЕОДОСИЈЕ ВЕЛИКИ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

ImageПреподобни Теодосије је био родом из Кападокије из места Могариаси. Као младић посетио је Симеона Столпника, и он му је прорекао велику славу духовну. Са једном кадионицом у коју је ставио хладно угљевље и тамјан, Теодосије је тражио место где ће да оснује манастир. Он се зауставио на оном месту где се угљевље и тамјан разгорело само од себе.

Ту се настанио и почео се подвизавати. Код њега су долазили монаси разних језика. Теодосије је саградио по једну цркву за сваки језик, и тако се служба Божија појала и на грчком, и на грузијском и на јерменском језику, итд. Али у дан Литургије сва братија се сабирала у Велику цркву, у којој се служило на грчком. Због свог живота Бог га је обдарио даром чудотворства. Упокојио се 529. г.

На дан овог великог светила цркве Христове, Теодосија Великог, 24. јануара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу. После одслужене Литургије Преосвећени Владика извршио је Свету тајну крштења и миропомазања, крстивши малог Јована Вукићевића сина Драгана и Наташе Вукићевић из Крагујевца. Владики су саслуживали свештеници Саборног храма Драгослав Милован и Зоран Врбашки.

Срећко Зечевић, јереј