ВЛАДИКА ЈОВАН ДРУГИ ДАН БОЖИЋА СЛУЖИО У СТАНОВУ

ВЛАДИКА ЈОВАН ДРУГИ ДАН БОЖИЋА СЛУЖИО У СТАНОВУ Други дан Божића је посвећен Пресветој Дјеви Марији. Ово је један од најстаријих Богородичних празника и у литургијском календару носи назив Сабор Пресвете Богородице.

У православном богослужењу се други дан Великог празника назива „сабор“ – синаксис. Црква се на тај дан сећа оних личности и тема које прате главни догађај Великог празника и слави их.

Ове личности и теме остају у позадини Великог празника како би суштина самог Великог празника била што јаснија. Тако се на први дан Божића слави искључиво Оваплоћење; други дан је посвећен Богородици када се поштује њена девственост, јер је божанско рођење неодвојиво од тајне девствености.

На овај дан Сабора Пресвете Богородице у Станову у храму Светог великомученика Пантелејмона, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење братства храма Великомученика Пантелејмона. Радост Евхаристијског сабрања употпуњена је причешћем верног народа. На Светој Литургији је прочитана Божићна посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована. У посланици Владика Јован је нагласио да: «У речима Божићног поздрава ,,Христос се роди”, којим се поздрављамо у овим благословеним данима који долазе, садржан је поздрав и позив. Поздрав, јер је човекољубиви Господ на данашњи светли дан – Божић – сишао у људско тело, обасјао га божанском светлошћу, и испунио га божанском истином, добротом и красотом. Позив, јер је Он сишао да нас уздигне у небеске висине, позивајући нас да се очистимо од сваке прљавштине, од сваког греха и зла, од сваке страсти и порока и испунимо божанском истином, божанском добротом, божанском красотом. Празнујући Божић, ми празнујемо рођење Бога у телу човечијем, и препорођај човека у Божијег човека. Зато у овом нашем поздраву ,,Христос се роди” и отпоздраву ,,Ваистину се роди” ми изражавамо сав смисао и сав програм нашег хришћанског живота, јер је у том поздраву формула и лозинка спасења.»


Срећко Зечевић, јереј