РОЂЕЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Бадњи дан


Православна црква данас слави рођење Сина Божијег, Његов долазак у свет, Његово рођење у телу. Рођење Христа Спаситеља, Бога Који је постао Човек, од Пресвете Дјеве Марије Богородице, највеће је чудо Неба и Земље, историје и вечности, овога и онога века и света.

У овај празнични дан, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице служени су тзв. царски часови, а у наставку је служена Света Литургија. Царски часови се зову због тога што је некада на овом богослужењу присуствовао Византијски цар. На сваком од ових часова су се читали паримеји, апостол, и јеванђеље. У наставку часова се служила Литургија Светог Василија Великог која је спојена са вечерњим богослужењем.

    

Бадње вече

На Бадње вече, у предвечерје рођења Сина Божијег, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Јован са свештенством саборног храма служио је бденије, уз присуство мноштва верника. Бденију је предходило свечано уношење Бадњака у Владичански двор, уз традиционално честитање и поздрав од стране свештенства епархије шумадијске. Топле речи упутио је парох грошнички Душан Илић пожелевши Његовом Преосвештенству добро здравље , да још много година управља Богом даном шумадијском епархијом, узносећи молитве Витлејемском Богомладенцу .


Бденије које је служено састоји се из Великог повечерја и јутрења са првим часом. На великом повечерју свечано се пева песма пророка Исаије: С нама је Бог, разумејте, народи, и покорите се, чујте до крајева земље и ојачавши покорите се... После бденија Владика Јован, Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић и председник Епархијског Савета испред Саборног храма принели су бадњак на ватру, и уз песму Дечијег хора Саборног храма свима пожелели срећно Бадње вече. Јер сви ми окупљени око бадњака као једна духовна породица, треба да будемо окупљени око Христа Богомладенца у миру, слози и љубави.

Божић

Брујање звона са звоника Саборног храма у Крагујевцу и речи Божићњег тропара означили су почетак Литургијске радости и славља, Рођења у телу Господа нашег Исуса Христа. „Рођење Твоје Христе Боже наш, засија свету светлост разума, и у њему се они који звездама служаху од звезде научише да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе, Исток с висине. Господе, слава Теби.“ Христос, Сунце Правде, долази нам из Царства Божијег, са тих Божанских Небеса и то да нас посети, да постане светован као и сви они који су од света, е да би сјединио Своју Божанску природу са нашом, људском природом.

Свечану Божићну Литургију је служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење братства Саборног храма. Посланицу Његове Светости патријарха Павла, прочитао је јереј Душан Мучибабић.

 

Свом верном народу желимо срећан Божић, свим страдалницима, болеснима, жалоснима, сиромашнима, заточеницима, прогнаницима. Нека би овај Божић у домове наше, у срца наша, донео радост и наду спасења, правду, слободу, добру вољу међу људима. Нека Вам је благословен данашњи празник и дан, Амин.

 

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Срећко Зечевић, јереј