НЕДЕЉА ОЧЕВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

НЕДЕЉА ОЧЕВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУСваке прве недеље пред празник Рођења Господа Исуса Христа празнују се Свети Оци. У народу празник познат као Оци или Очеви који је, као Детинци и Материце, везан за обичај „везивања“ и „дрешења“ међу члановима породице. Овај обичај представља нешто много више од пуке игре укућана, њиме се потврђује свеза љубави којом су повезани сви чланови хришћанске породице. Због такве љубави Бог ствара свет кроз Сина Јединородног у Духу Светоме. А узвраћајући љубав и Син Божији страда за живот света. У таквој љубави смо и ми хришћани позвани да узрастамо у Цркви Божијој.

На овај празник, 04. 01. 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у Саборној цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога храма и архијерејског намесника крагујевачког протојереја Рајка Стефановића.

Након јеванђелског одломка о овом празнику беседио је први парох светоуспенски јереј Срећко Зечевић говорећи о значају који Црква придаје Светим Оцима, телесним прецима Господњим и о улози коју очеви-родитељи имају у породици, нарочито у васпитању деце и обликовању њихових личности.

Након службе Преосвећени владика Јован је благословио све присутне и свима честитао празник, а затим у просторијама Владичанског двора поделио присутној деци пригодне дарове.

јереј Зоран Врбашки