КАНОНСКА ПОСЕТА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ВЕНЧАНИМА

КАНОНСКА ПОСЕТА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ВЕНЧАНИМАНа празник Светог мученика Нестора 9./27. новембра 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог уз саслужење више свештеника и ђакона у храму Светог великомученика Георгија у Венчанима и рукоположио ђакона Марка Стевановића у чин свештеника, са наречењем за парохију у Поповићу намесништво космајско.

У својој беседи Преосвећени је тумачио јеванђелску причу о Сејачу и семену, истичући значај ове наизглед једноставне али језгровите приче у којој се говори о Богу и Његовој љубави према човеку и људској слободи. Прненошење еванђелске речи свагдашњи је задатак нас хришћана, јер преношење те речи није лако без припреме, без врлинског живота. Јеванђелска реч није било која реч већ реч спасења.

Беседа у Венчанима 1

Беседа у Венчанима 2

Након овог богонадахнутог тумачења Преосвећени је говорио и о значају Свете тајне свештенства и о лику свештеника тумачећи јеванђелске речи „Да се светли светлост ваша пред људима да виде ваша добра дела и прославе Оца нашега који је на небесима“. Нарочито је истакао да је истрајност у хришћанском врлинском животу темељ на коме сваки свештенослужитељ треба да гради свој пут спасења. Свештеник пре свега својим примером, па онда и речима сведочи Господа Христа, са спремношћу на страдање. Али у страдању неопходно је сећати се благодати Божије кога се даје и умножава изобилно при сваком нашем страдању.

На крају службе освећен је и мозаик посвећен заштитнику храма Светом великомученику Георгију који се налази на западном порталу на улазу у цркву.