ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У ЛАЗАРЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је на дан Светог великомученика Димитрија уз саслуживање свештенства и монаштва шумадијске епархије служио Свету архијерејску литургију у граду Лазаревцу. Велелепни храм, како га је владика окарактерисао, је у једном моменту био претесан да прими све оне који су желели да узму учешћа у овом торжественом сабрању.

Преосвећени владика се у својој беседи обратио својој пастви речима љубави и бриге за наше спасење, говорећи о потреби учествовања у светој Литургији као сабрању народном, сабрању есхатолошком, ономе у који смо сви призвани да учествујемо сада и овде, да би партиципирали у његовој пуноћи и када Христос други пут дође. Литургија је благодарење Богу за све што је за нас учинио, за то што се ради нас и нашег спасења понизио да би нас узвисио, да би нам дао нову шансу да постанемо богови по благодати, коју смо грехом праоца Адама изгубили. Само човек чиста срца може Богу благодарити и узвраћати му дарове, нагласио је Преосвећени. Владика је посебно истакао да је дух осуђивачки стран човеку вере, хришћанину истинском и правом, насупрот коме стоји дух љубави и жртвовања себе другима, како је то чинио и Свети великомученик Димитрије. Преосвећени је на крају свог обраћања честитао славу братству храма и свима верницима ове црквене заједнице, речима пуним истинске вере, наде и утехе да ће нам Бог дати све оно што нам је потребно за наше спасење и вечно живљење, ако то од Њега својим врлинским животом и делима будемо тражили.

У току Свете литургије Преосвећени владика је у чин ђакона рукоположио Марка Стевановића, свршеног богослова из Мале Иванче, и том приликом му дао неколико духовних савета којима ће се руководити у свом ни мало лаком пастирском животу и раду. На Светој литургији се причестио велики број верника и деце што сведочи веома живу и добро утемељену црквену заједницу.

Братство храма је после Свете литургије за све присутне припремило трпезу љубави.

јереј Жељко Ивковић