ЛИТУРГИЈСКИ СПОМЕН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМА

ЛИТУРГИЈСКИ СПОМЕН НОВОМУЧЕНИЦИМА КРАГУЈЕВАЧКИМ У ШУМАРИЦАМА У Шумарицама у Крагујевцу се и овог 21. октобра 2008. године као и претходних година обавио спомен на велики злочин начистичке војске у Другом светском рату. На данашњи дан немачка војска је стрељала више хиљада недужних Крагујевчана. Овај незапамћени злочин остао је у историји записан као једно од највећих страдања које је наш народ претрпео у Другом светском рату.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење више свештеника и ђакона крагујевачких намесништава служио Свету архијерејску литургију на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама. Након Свете литургије владика Јован је повео литију до места где су стрељани недужни ђаци и тамо са свештенством одслужио молебан Новомученицима. На молебану су поред великог броја грађана Крагујевца били и највиши државни званичници Србије, дипломатског кора, културни и јавни послeници и ученици основних и средњих школа.

Након молебана владика Јован је са свештенством присуствовао Великом школском часу, која је ове године отпочела музичко-сценским извођењем поеме "Поглед из сна" Живорада Ђорђевића. Ову комеморативну свечаност организовао је град Крагујевац у сарадњи са Сектором за борачко-инвалидску заштиту Министарства рада и социјалне политике и Министарством одбране.

Потом су крај споменика стрељаних ђака и професора венце положили председник Србије Борис Тадић, председник Скупштине Славица Ђукић-Дејановић, министар просвете Жарко Обрадовић, градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, принц Александар Карађорђевић, ученици Прве крагујевачке гимназије.

Венце су положили и чланови породица убијених, СУБНОР-а и представници амбасада Немачке, САД, Бразила и Босне и Херцеговине.