СЛАВА ХРАМА У РЕСНИКУ

СЛАВА ХРАМА У РЕСНИКУНа празник Покрова Пресвете Богородице 14. 10. 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету архијерејску литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у крагујевачком насељу Ресник, уз саслужење више свештеника и ђакона и пререзао славски колач.

У архипастирској беседи након јеванђеља Преосвећени је истакао неопходност молитвеног обраћања Пресветој Богородици, јер нам данашњи празник открива да је Дјева Марија изабрана од Бога и људи да буде мајка Христа Бога нашег, а тиме и наша заступница. Она је својим смирењем стекла ту милост и благодат од Бога и храм Духа Божијег. У црквеним песмама она се назива лествицом која спаја земљу са Небом, јер она открива Христа и тајну Цркве. На крају беседе владика је позвао вернике да се обратимо Богу да нам дометне вере и снаге и да нас охрабри у намери да примењујемо Свето Јеванђеље у животу.

Беседа у Реснику

Храм Пресвете Богородице у Реснику подигнут је 1889.године као спомен вере тадашњег народа овог краја и њиховог поуздања у заступништво Мајке Божије.