ПРВА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕРОВЦУ

Image Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, 19. и 20.јула  2008.године је  учинио канонску посету црквеној општини Десимировац,  одслуживши две Свете литургије.  У цркви Свете Тројице у Церовцу,  служио је на празник преподобног Сисоја Великог,  а у цркви Свете Недеље у Десимировцу на истоимени празник.
Цркву у Десимировцу, која је подигнута 1937.године, осветио је  митрополит загребачки Доситеј уз саслужење владике Николаја жичког и владике шабачког Симеона.

Церовац данас има своју цркву коју су подигли житељи села заједно са својим свештеником Петром Манићем. Црква није освећена, а у току је израда иконостаса и у припреми је за освећење.   
У суботу 19.јула владика Јован је одслужио своју прву Свету литургију у овој цркви уз саслуживање више свештеника. Иако је био радни дан, црква је била пуна народа. Том приликом владика је поучио народ  истичући значај литургијског сабрања, које врхуни у Светом причешћу. Нарочито  је истакао љубав  као свезу савршенства и да она треба да буде знак распознавања  мећу верним народом.

Беседа


Сутрадан у  недељу  на дан храмовне славе владика је одслужио Свету литургију у  Десимировцу уз саслуживање више свештеника. Проповедао је протојереј-ставрофор Зоран Крстић говорећи о светој мученици Недељи, истичући да је мучеништво саставни део живота свакога  хришћанина. Након службе и литије око храма пререзан је славски колач. Нарочитој литургијској радости допринели су и чланови катедралног октета Свети Роман Мелод из Крагујевца својим појањем.

протојереј-ставрофор Живота Ст.Марковић