У КРАГУЈЕВЦУ РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ “СТОПАМА КИРИЛА И МЕТОДИЈА”

У КРАГУЈЕВЦУ РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ “СТОПАМА КИРИЛА И МЕТОДИЈА”У част прославе дана словенских просветитеља Свете браће Кирила и Методија, Богословија “Свети Јован Златоусти” из Крагујевца, низом активности реализовала је пројекат под називом ”Стопама Кирила и Методија”, намењен ученицима крагујевачких основних и средњих школа. Овогодишња манифестација препозната је и подржана од стране Града Крагујевца као пројекат који доприноси развоју културе града.

Пројекат је превасходно намењен ученицима крагујевачких основних и средњих школа, али и широј јавности, а у оквиру њега реализоване су следеће активности. На сам дан празника крагујевачки вероучитељи су, у сарадњи са осталим колегама у школама у којима раде, одржали интегративне часове посвећене светој браћи Кирилу и Методију и њиховом деловању међу словенским народима, да би се 25. маја, већ традиционално, у манастиру Дивостину, одржале стручне радионице: калиграфска, беседничка и музичка. Готово све школе су се одазвале позиву и узеле учешће у манифестацији, која је ове године организована по други пут, а која ће, надамо се, постати традиција и у наредним годинама, када ће овај празник бити уврштен у календар државних празника.

Сабрање у манастиру Дивостину започето је светом Литургијом коју је служио протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић, уз саслуживање протонамесника Мирољуба Миладиновића и ђакона: Александра Ђорђевића, Немање Стојковића и Уроша Костића. Након Литургије, уследила је трпеза љубави после које су се ученици окупили у радионице. Радионице су деловале у циљу подизања свести ученика о коренима и значају српског језика и културе као и њиховој инкултурацији и неговању у савременом изражавању, а манастир Дивостин је био право место за рад на неговању лепог говора и других видова уметничког изражавања. Калиграфском радионицом руководила је дипломирани сликар - иконописац Екатерина Кудрјавцева Милетић, беседничком - дипломирани теолог Марко Вуксановић, вероучитељ у Средњој стручној школи у Крагујевцу, док је музичку радионицу водила музиколог Маја Радојевић, запослена у музичкој школи “Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу. Њиховим трудом и љубављу крагујевачки ученици су се упознали са основама и исходиштима словенске културе и писмености.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије "Светог Јована Златоуста"

У радионицама је учествовало седамдесетак ученика узраста од 11 до 19 година старости, предвођени вероучитељима који су помогли да целокупан догађај протекне у реду и хармонији. Још једном смо се уверили да се боравак на светом месту дотиче најтананијих делова душе, а наша је радост увећана јер смо добили још једног члана Цркве Христове. Наиме, полазник калиграфске радионице, Алекса Петровић, ученик 3. разреда Средње техничке школе је примио Свету тајну крштења. Чин крштења служио је парох шумарички, протонамесник Срђан Тешић, кумовао је Алексин школски друг Видак Јовић, а већи део полазника радионица молитвено је учествовао у чину, да би након тога са још већим жаром приступио изради радова. По завршетку радионица, презентовали смо своје радове у виду мини изложбе, читања беседа и извођења музичких дела. Велику радост нам је учинио и преосвећени владика шумадијски г. Јован, који је дошао да погледа изложбу, похвали и поздрави учеснике овог пројекта, али и подржи вероучитеље у овом богоугодном делу. Посебну захвалност дугујемо и сестрама манастира Дивостина на челу са игуманијом Анастасијом (Луковић), јер су учиниле све да се и деца и вероучитељи тога дана осећају члановима манастирске обитељи.

Следећи путеве “Стопама Кирила и Методија”, у жељи да и сами допринесемо развоју и очувању српске културе и писмености, као и да спојимо оно што смо у наслеђе добили и садашњи тренутак који делимо са нашим савременицима, радове из манастира Дивостина пренели смо у Епархијски центар у Саборној цркви у Крагујевцу. У недељу, 26.05.2019. године, након Литургије у којој смо учествовали, уз присуство свештенства Саборног храма, родитеља, ученика и заинтересованих суграђана, отворили смо изложбу ученичких радова. Изложба ће бити отворена за посете до 02. јуна 2019. године, у термину 16 – 19 часова.

(Фотографије: Владимир Петровић, Братислав Величковић и Слађана Недељковић).

Аутор пројекта, Оливера Станчић