Освећење обновљеног манастира Светог Николаја

Манастир МанастиракНа празник Светих Дванаесторице апостола – Павловдан 13.07.2008. Његово Преосвештенство епископ шумдијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију и осветио обновљени манастир Светог Николаја – Манастирак у Великој Крушевици, који датира још из средњег века, а који је нарочитим залагањем владике Јована и материјалном помоћи добрих људи обновљен.

У својој беседи након освећења Преосвећени владика је истакао да се данас не радују само они који су се окупили овде да учествују у овом радосном догаћају, него и преци наши који су ову светињу подигли, али и они преци који су још пре тога подигли једну мању цркву која се налазила на овом месту како је на основу археолошких истраживања утврђено. А они ће се највише радовати ако народ овога краја буде у овој светињи и ако буде долазио да се у њој мири са Богом и са ближњима кроз Свету литургију и Свето причешће.

Након службе заслужни појединци и установе, обновитељи ове светиње, одликовани су Архијерејским граматама признања а веома заслужном г-дину Владану Обрадовићу додељен је орден Вожда Карађорђа.

Беседа у манастиру Светог Николаја у Великој Крушевици

Владика Јован је на крају нагласио да је сигурно да има много више оних који су помогли обнови ове светиње да се и њима захваљује, а нарочито надлежном пароху јереју Сретку Петковић кога је одликовао достојанством протонамесника.