ХУМАНИТАРНИ ВАСКРШЊИ БАЗАР У ОШ “КНЕЗ ЛАЗАР” У ЛАЗАРЕВЦУ

ХУМАНИТАРНИ ВАСКРШЊИ БАЗАР У ОШ “КНЕЗ ЛАЗАР” У ЛАЗАРЕВЦУ Пролазе године и време а на нама је да се трудимо не да будемо важни и славни, већ да будемо дорасли времену у коме смо и месту на коме смо. А то зависи од нас, на крају крајева. Зато, чинимо увек, колико до нас стоји.

Патријарх српски Павле

На Велику Среду 24. априла 2019. године, ученици ОШ “Кнез Лазар” из Лазаревца су својим великим срцем задивили своје учитеље, наставнике, родитеље и грађане Лазаревца. Како је пројектна настава савремени захтев српског образовања, ученици млађих разреда ОШ “Кнез Лазар” из Лазаревца су уочи празника Васкрсења Христовог са својим учитељицама и вероучитељима организовали пројекат под називом: ХУМАНИТАРНИ ВАСКРШЊИ БАЗАР. Пројекат је реализован последњих недеља Часног поста. Кроз овај пројекат ученици су доста тога научили, а оно што су знали су усавршили. Упознали су се са библијским описима страдања и Васкрсења Христовог, са српским обичајима и традицијом везаном за овај велики Празник а затим су на часовима верске наставе, народне традиције и у продуженом боравку приступили изради својих рукотворина које ће на базару понудити старијим ученицима, учитељима, наставницима, родитељима... Израђено је доста тога: шарена јаја, корпе, чуваркуће, зеке, пилићи, венчићи, честитке и остали симболи Празника.

Оно што је децу водило приликом осмишљавања и реализације овог пројекта била је жеља да помогну ближњем. Наиме, ученица четвртог разреда наше школе Сара Матић се услед тешке болести налази на лечењу у Бриселу. Ученици су решили да сав новац који зараде од продаје рукотворина на базару уплате за лечење своје другарице Саре. Ово је само једна од многих акција које су ради ње ујединиле Лазаревац. Ученици су научили и да се поред ове врсте помоћи Сари, за помоћ обрате и Богу. Тако су сви ученици ове школе научени да се свакодневно помоле Богу за излечење наше драге Саре. А Бог ће по свом милосрђу дати када му се деца чистог срца помоле.

Базар је организован у дворишту школе. Кнезовци, како у граду зову ђаке ове школе, аполутно су дорасли задатку. Сви су били поносни на децу видевши са коликом љубављу приступају овом делу. Припрема штандова, продаја, сумирање резултата... Иако висок, износ који је прикупљен није битан. Битна је воља и љубав наше деце.

На базару су учествовали и предшколци Предшколске Установе “Ракила Котаров Вука” из Лазаревца а Канцеларија за младе Општине Лазаревац је за најмлађе припремила радионицу на којој су деца бојила бојанке са Васкршњим мотивима и шарали јаја.

Дејан Јовановић, вероучитељ