“КАМП ЖИВОТНИХ ВЕШТИНА ЗА ОСОБЕ СА АУТИЗМОМ” ПРИ УДРУЖЕЊУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ У МАРШИЋУ

“КАМП ЖИВОТНИХ ВЕШТИНА ЗА ОСОБЕ СА АУТИЗМОМ” ПРИ УДРУЖЕЊУ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ У МАРШИЋУУ парохијском дому при Црквеној општини маршићанској у Маршићу, већ две године постоји Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, који функционише при Удружењу за помоћ деци и младима са сметњама у развоју - Свети Василије Велики из Маршића. Боравак ради 5 дана у недељи, а наше услуге користи 45-оро деце, о којима се брине седморо стручних радника. Захваљујући донацији хуманитарне организације ОНЛУС у виду комби возила, сва деца имају бесплатан превоз од куће до боравка и назад, за све наше кориснике осим стручног рада обезбеђена је и исхрана, а све наше услуге су потпуно бесплатне.

У оквиру пројекта “Камп животних вештина за особе са аутизмом” 14. фебруара је почео трећи по реду боравак особа са аутизмом и трајао је до недеље, 17. фебруара. Деца у току кампа бораве код нас у континуитету са преноћиштем, од четвртка до недеље поподне, уз обезбеђен превоз, исхрану и надзор стручних лица, а подразумева се и учешће на богослужењима у нашем храму. Овакав вид збрињавања особа са аутизмом је иновативна активност на подручју града Крагујевца и представља пилот пројекат као превенцију институционализације ових особа. Предвиђена је реализација више кампова и организоваће се два пута месечно, од четвртка до недеље, у парохијском дому у Маршићу.

Пројекат представља добар пример удружености организација цивилног друштва, Епархије шумадијске и локалне самоуправе, јединствен је у Србији и има за циљ да социјализује кориснике и припреми их за будуће становање после нестанка биолошке породице.

Пројекат траје од новембра 2018. и завршиће се до краја априла 2019. године, и јединствен је у Србији. Пројекат се имплементира у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД) који финансира Европска унија, спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), а партнерски реализују Удружење за помоћ особама са аутизмом и Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју – Свети Василије Велики из Маршића.

Почетку трећег по реду кампа присуствовао је Никола Рибарић, начелник Градске управе за здравствену и социјалну заштиту.