У СТАНОВУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ “(НЕ)ЗАВИСНИ ОД ИНТЕРНЕТА”

У СТАНОВУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ “(НЕ)ЗАВИСНИ ОД ИНТЕРНЕТА”У понедељак, 26. новембра 2018. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а у организацији ЦО Станово, одржано је предавање у ОШ “Драгиша Михаиловић” на тему: “(Не)зависни од интернета”.

Предавачи су били: Марија Шевар Вукашиновић, Тамара Окмажић и Сања Живковић. Присуство Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована обрадовало је присутну децу и старије слушаоце. Међу присутним свештеницима били су: архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, ђакон Урош Костић, братство храма Светог Пантелејмона. Протојереј Сретко Петковић представио је предаваче, а благословом Владике Јована предавање је почело.

Предавачи су објашњавали негативне последице зависности од интернета, нарочито присутне код деце предшколског узраста. Указали су на то колико родитељи греше дајући деци игрице, мобилне телефоне, некорисне филмове, чиме деца губе смисао социјалног заједништва, другим речима, губе смисао за заједницу и отуђују се, а без личног разговора и контакта постају странци и деца и родитељи. Нема блискости, а без блискости не можемо се ни разумети ни упознати. У раном добу деца постају и аутистична и јављају се друге психичке сметње услед прекомерног коришћења интернета и тзв. социјалних мрежа. Наравно да се може итекако имати корист и наћи поучни садржај на интернету, али су се сви сложили да треба ограничити на 1сат дневно употребу интернета. Треба више децу едуковати кроз књиге и игру јер књиге шире свест уопште, а интернет заиста сужава. На крају предавања Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован обратио се деци и присутним слушаоцима рекавши да не жели да се заустави точак напретка друштва, али да треба обратити пажњу и разговарати што више једни са другима да би развијали суптилни лични разговор, јер само тако можемо познати једни друге.

Братство храма Светог Пантелејмона спремило је пригодно послужење.

Надајући се да је ово само почетак душекорисног низа предавања ЦО Станово и уз благослов Владике Јована ишчекујемо следеће предавање.

Недељко Дикић,ђакон