БЕЗ КРСТА НИ ПРЕКО ПРАГА

БЕЗ КРСТА НИ ПРЕКО ПРАГАУ уторак 14. августа 2018. године, првог дана Госпоинског поста, када наша Црква слави мученике Макавеје, Владика Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић и Живота Марковић, те протојереји Горан Ђерковић и Александар Борота. Чтецирали су Марко Петровић и Марко Нешић.

Беседећи на 60. зачало Јеванђеља од Јована, Владика Јован је казао да Литургијом прослављамо живога Бога и све што је Он учинио за нас и наше спасење. Црква је место нашег спасења. За спасење нам је потребна вера, као знање о Богу. Оно се стиче послушношћу Цркви и представља основ нашег живота. Данашњом Литургијом празнујемо изношење Часног Крста, почетак Госпоинског поста и Свете мученике Макавеје. Пре Христа крст је био оруђе да се људи на њему убијају, али је Христовим страдањем он освећен и постаје символ Васкрсења. Све Свете Тајне вршимо осењивањем знаком Часнога Крста. Зато треба да будемо благодарни, јер је Господ Исус Христос страдајући на Крсту показао своју милост према нама. Треба да носимо сваки свој Крст са вером, кроз мирење, јер је Крст Престо страдања Господњег. Зато наш народ каже: “Без Крста ни преко прага“.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Великог Входа, Владика Јован је благоизволео да најблаговернијег ђакона Горана Јовановића, рукоположи за свештеника. Владика Јован је обраћајући се новорукоположеном свештенику Горану Јовановићу подцртао значај вере поруком да се моли за њега да његова вера очврсне, те да благодат свештенства прими као дар. Свештенство није занат, већ пристанак на добровољно мучење. Зато у ум и срце свештеника треба да уђе благодат, огањ Духа Светога који ће га оснажити на вршење свештеничке службе. Свештеник треба да ојача своју веру и да има страха Божијег у себи, била је поука новорукоположеном свештенику Горану Јовановићу.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа верног народа, преломљен је Славски Колач и постављена Трпеза љубави у парохијском дому Старе Милошеве Цркве у Крагујевцу.

протођакон Мирослав Василијевић