СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВРБИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУДана, 28. јула 2018. године, када наша Света Црква прославља успомену на Свете мученике Кирика и Јулиту и Светог равноапостолног Владимира Руског, Његово Преосвештенство Архијереј шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила (Врбичка црква) у Аранђеловцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесник Иван Теодосић, јереј Немања Искић и протођакон Иван Гашић.

Након читања Светог Јеванђеља, Епископ Јован је окупљене вернике поучио својом беседом о добру и злу. На самом почетку Епископ је навео речи Светог апостола и јеванђелисте Јована који каже да “Ко добро чини од Бога је, а који зло чини није видео Бога”. Епископ наставља да када бисмо осетили сву јачину ових речи, ми никада не бисмо чинили зло. Када само помислимо да учинимо зло другоме, прво смо себи зло учинили, јер човек не може да повреди другога, а да пре тога није повредио прво себе. Иза сваког добра стоји једини добри Бог, јер нико није добар као Он. Чинимо ли добро, духовно смо се сјединили са Господом, нема добра које није од Бога. Све добро је преко Господа дошло у овај свет. Човек некада помисли да је велики и да својим умовањем може да буде не само као Бог, већ још већи од Њега. Зло није створио Бог, наводи Епископ Јован, већ је зло настало када су људи одрекли послушност Господу. Зло је злоупотреба добра од стране разумних бића, тј. људи. Зло се у човеку гнезди и тако постепено расте и развија се. Ко има зла у себи све му је зло, али и против тог зла се можемо борити, али једино са Богом. Признавањем учињеног греха ми се кајемо и не треба да радимо оно што су након првородног греха учинили Адам и Ева, а то је пребацивање кривице. Када прознамо учињен грех, ми га тиме исповедамо. Епископ је навео и речи преподобног Јустина Ћелијског: “Човек може да учини толико добра да му се Бог може задивити, али и толико зла да се и сами ђаво може постидети”. Пре свега треба да погледамо у себе и признамо да смо учинили зло и тако ћемо бити на правом путу ка покајању. Добрим се не треба хвалити, то је оно шта Бог бележи и чиме ће нам судити и зато треба да сејемо добро, јер онда можемо и очекивати да добро и никне.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије свештенство храма је уприличило Трпезу Љубави на којој су угостили своје драге госте.

јереј Немања Искић