ПРОСЛАВЉАЊЕ ИКОНЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

ПРОСЛАВЉАЊЕ ИКОНЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ среду 25. јула 2018. године, када наша Света Црква прославља Чудотворну икону Пресвете Богородице Тројеручице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу у ком се чува копија ове иконе. Овом приликом Преосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј-ставрофор Петар Димовски, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Стефан Дамјановић, јереј Бојан Стојадиновић и протођакон Иван Гашић.

Молитвено сабрање су својим слаткопојем улепшали чланови певачког друштва “Србски православни појци” из Београда.

По прочитаној Јеванђелској причи Преосвећени се обратио присутнима говорећи о значају Богородице за наше спасење. Захваљујући њеном смирењу Бог је баш њу изабрао и Духом Светим осветио управо њену утробу како би Син Божији постао човек. Захваљујући Њој ми данас знамо ком се Богу клањамо и ком се Богу молимо. Захваљујући Њој ми данас можемо да се причестимо, јер је кроз Њу Бог постао човек и прими тело којим се данас причешћујемо.

Говорећи о самој чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице, која се прославља на данашњи дан, Преосвећени Владика Јован је рекао да има многих који би ишли да се поклоне овој чудотворној икони, али не могу. Зато је Епископ нагласио да се баш у овој Светињи чува копија ове икона пред којом се такође дешавају чудеса. Али да би се догодило чудо на првом месту потребна је вера. На крају је Преосвећени позвао све да се помоле Пресветој Богородици која је мајка свију нас, јер нас све воли и за све нас се моли Сину свом да нас помилује и спасе. Чак и неписмен човек може да научи речи молитве “Пресвета Богородице моли се за нас”, јер ако се она непрестано моли за нас, можемо и ми да се сетимо да се једном у току дана помолимо помолимо Њој.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По заанвоној молитви Преосвећени је пресекао славски колач, после чега је након отпуста литургијско сабрање било продужено трпезом љубави коју је својим трудом и залагањем уприличило сестринство манастира, на челу са игуманијом Нектаријом.

Александар Јаћимовић, јереј