СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУ уторак 24. јула 2018. године, када наша црква прославља свету великомученицу Ефимију и блажену Олгу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову.

Преосвештеном Епископу Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

Чтецирао је господин Марко Гаљак, а за певницом су певали протојереј Горан Ђерковић, вероучитељи и теолози.

После прочитаног јеванђеља Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у беседи рекао између осталог:

“Јеванђеље на овој божанственој литургији је поучно, а које јеванђеље то није поучно, браћо и сестре. Све је поучно, јер у Јеванђељу су записане речи самога Бога. И зато Јеванђеље није обична књига, него је то књига над књигама. Света књига, браћо и сестре, у коме је забележена да тако кажем целокупна биографија Бога. И не само Бога, већ и целокупна биографија рода људскога. Свега онога што се започело са речју Божијом, а јеванђеље каже: “У почетку беше реч”. Јер све што је створено створено је на реч Божију. И тако када читамо прве странице библије, Светога писма, рече Бог да буде светлост и би светлост и све бива тако. Свако Јеванђеље је поучно, поготову што говори што човек нема загонетке у свом животу коју не може да одгонетне Јеванђеље. Нема ни једног питања које човека мучи, а да човек у Јеванђељу не нађе одговор. Ако слуша Јеванђеље и живи по Јеванђељу. Ако тражи и затражи да му се протумачи Јеванђеље, а једини тумач Јеванђеља је Црква Христова, Свети апостоли Свети Оци, то је црква која чува ту најрадоснију вест, а то је Јеванђеље, то је блага вест и објављује оно што је добро”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Недељко Дикић, ђакон