ВЛАДИКА ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА: “НЕКА БИ ГОСПОД ДАО ДА ДОСТОЈАНСТВЕНО СТОЈИМО ПРЕД ЊИМ”

ВЛАДИКА ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА: “НЕКА БИ ГОСПОД ДАО ДА ДОСТОЈАНСТВЕНО СТОЈИМО ПРЕД ЊИМ”У петак, 13. јула 2018. године, када наша црква слави празник Сабор светих дванаест апостола – Павловдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован сужио је свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали: протонамесник Мирољуб Миладиновић, архимандрит Серафим, игуман манастира Денковац, и ђакон Урош Костић.

Тумачећи зачало Светог Јеванђеља по Марку, Владика Јован је верницима говорио о специфичности молитве коју је Господ упутио за своје ученике и којом их је рукоположио за епископе. Сваку молитву требало би да прати благодарност, а поготово онда када другоме чинимо добро. Данас су међуљудски односи такви да када људи чине добро једни другима самим тим осећају да другог тиме задужују, гордећи се и често уцењујући ближњега. Зато је неопходно гајити благодарност према Богу што нас је удостојио да другоме можемо учинити добро. Говорећи о рукоположењу, Владика Јован истакао је да је велика одговорност епископа пред Богом како не би у свештенички чин рукоположио недостојног човека. Јуда је призван од Бога јер је у том тренутку био достојан, али је својом каснијом непослушношћу и злоупотребом слободе навукао пакао својој души. Послушност Богу је неопходна јер ко се није научио послушности неће научити ни да заповеда.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Урош Костић, ђакон

View the embedded image gallery online at:
https://eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/5460-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId74637d4421