ЦРКВА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У РАЧИ

ЦРКВА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У РАЧИЦрква Светог Апостола Петра и Павла у Рачи и ове године сабира верни народ под сводовима ове велелепне цркве која прославља пуних 163 година.

И овог Лета Господњег 2018. у име Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Јована Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миладин Михајловић уз саслужење протојереја-ставрофора Видоја Рајића, протојереја Радослава Сенића и Велибора Јовановића, протонамесника Ивице Камберовића и ђакона Божидара Васиљевића.

Трудом вероучитеља Саше Павловића и Владимирa Глишићa који су са својим ученицима улепшали ово богослужење тако што су као мешовит хор одговарали на Светој Литургији.

Беседом која из устију проте Видоја се изливала као блага реч учитеља који поучава народ о животу Светог Апостола Петра и његово веровање: „А ви шта мислите ко сам ја? Тада одговори Симон Петар: Ти си Христос, Син Бога живога.“(Мт. 16, 15-16). Прота у даљој беседи се  обраћа народу да чува своју традицију, да своју баштину и своју веру чува као највеће богатство јер прогон хришћана који су гонили апостола Петра, не само њега него и све апостоле, наставља се са прогонима и данас, где масовно страдају хришћани. Сетио се прота да напомене да се за све њих сви ми усрдно молимо као и за браћу нашу на страдалном Косову које свакодневно страда. На крају ове беседе прота је пожелео срећну славу и да се на многе године окупљамо око Чаше Господње која је једини извор наше сигурности и наде у Вечни живот.

Празнична трпеза љубави која је била и наставак овог лепог славља настављена је у парохијском дому са пуно труда и залагања протонамесника Владе Бранисављевића као и колачара Драгослава Вићентијевића.

Марко Лазовић, чтец